GündemSağlık

Sonuçları duyan şaşkına döndü! Yeni aşı, BioNTech’ten 3,5 kat daha güçlü

Almanya’da geliştirilen yeni koronavirüs aşısına dair umut verici haberler gelmeye başladı. CoVac-1 adı verilen aşıyla ilgili son veriler, BioNTech aşısının 3,5; AstraZeneca aşısının ise 20 katı gücünde olduğunu gösteriyor.

Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından geliştirilen aşının, 36 faz denemesinde katılımcılarının tümünde virüse karşı güçlü oranda beyaz kan hücresi veya T hücresi yanıtı ürettiği ortaya çıktı. T-hücreleri, enfekte olmuş tüm hücrelere saldıran ve onları etkisiz hale getiren beyaz kan hücreleri olarak biliniyor. Bu ikincil bağışıklık tepkisi, piyasadaki mevcut kovid-19 aşılarının ciddi hastalıklara karşı daha zayıf koruma seviyeleri sunduğunu ortaya koyuyor. Bu da bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar için potansiyel olarak hayati önem taşıyor.

18 ila 80 yaşları arası gönüllülerle yapılan çalışmalarda tek doz aşı uygulandı. Çalışma koronavirüs varyantlarına karşı test edildiğinde de aynı sonucu verdi ve hazırlanan raporda, “CoVac-1 olumlu bir güvenlik profili gösterdi ve büyük ölçüde T-hücre yanıtı ortaya çıkardı” denildi.

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, aşının tetiklediği T hücresi yanıtının gücünün, kovid enfeksiyonu yoluyla gözlemlenenden daha güçlü olduğunu da bildirdi. Nature’da yayımlanan raporda, aşının etkilerinin üç aya kadar sürdüğü belirtildi.

Ön sonuçları gösteren raporun, aşının halihazırda devam eden ikinci aşama denemelerinin bağışıklık yetmezliği olan hastalarda yürütüldüğünü açıkladığı biliniyor. Raporda ayrıca “CoVac-1, özellikle şu anda onaylanmış aşılarla SARS-CoV-2 aşılamasından sonra yeterli bağışıklık tepkileri oluşturma yeteneği olmayan yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde tamamlayıcı bir aşı olarak hizmet edebilir” ifadesine yer verildi.