EkonomiGenelGündem

‘Vatandaş biraz nefes alsın” deyip açıkladı: ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL OLSUN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret görüşmelerine dair yaptığı, “Ben görüşmeleri ilk haftada bitirme kararındayım. Olur gibi görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde, haftanın başında ve sonunda görüşürüz.” açıklamasının ardından milyonlar Aralık ayında gerçekleştirilmesi beklenen toplantılara kilitlendi. Toplantıdan çıkacak sonuçla 14 milyon asgari ücretli çalışanın 2022 yılında alacağı net tutar belirlenmiş olacak; bir bakıma bu sonuç günümüz şartlarında geçim mücadelesi veren asgari ücretlinin kaderini belirleyecek. Yetkililer de asgari ücret konusundaki görüşlerini ve önerilerini dile getirmeye devam ediyorlar. Gazeteci Nagehan Alçı da katıldığı bir televizyon programında flaş öneride bulundu.

Köşe yazısında emeklilere yüzde 40 zam ile asgari ücretlilere 5 bin TL maaş önerisinde bulunan Alçı, Habertürk’te katıldığı programda milyonları umutlandıran sözler sarf etti. Alçı, “Bu işin tek çıkışı en az yüzde 40 zam vermektir. Asgari ücreti de 5 bin TL yapmaktır. Yani dar gelirlinin nefes alması gerekiyor.”

“O yüzden de devletin kendi üzerine düşeni yaparak gerekirse para basması… Enflasyon çıkar mı? Enflasyon zaten çıkmış. Para basılması ve özel sektörün de bir şekilde 5 bin TL için uzlaşması gerekir ki vatandaş biraz nefes alsın” açıklamalarında bulundu.

Beklentiler Ne Yönde?

Vatandaş ise asgari ücret beklentisini minimumda tutmaya meyilli. Son resmi verilere göre yapılan son tahminler de asgari ücrette 2022 yılı için en az 600-700 TL arası zam gerçekleşeceği yönünde. Buna göre bugün verilen tutar brüt 3.577, net 2.825 TL iken, en mümkün senaryo Ocak ayından itibaren maaşlarda yüzde 30 oranında artış olacağı. Yüzde 30 artış ise, 2022’de asgari ücretin brüt 4.650 TL olacağı anlamına geliyor ki, çalışanın eline geçecek net maaş ise 3.673 TL civarında olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde ekonomik gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmelerde,

“Kamu işçileri ve memurlarının ücretlerindeki artışlarla başlattığımız çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücretle de sürdüreceğiz. Kapsamını ve miktarını oldukça yükselttiğimiz sosyal yardımlarımızın yelpazesini hiçbir ihtiyaç sahibi vatandaşımızı dışarıda bırakmayacak şekilde genişletiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Bu doğrultuda milyonlarca asgari ücretli çalışan, biraz nefes aldıracak bir zam beklentisine girdi.

Bir Yorum

  1. Asgari ücret 5 bin tl olsun vergi alınmasın agi hariç olsun ancak bu sistemle halk geçimini biraz daha iyi sağlar ve adil olur