Bilim, TeknolojiGündemSağlık

SON DAKİKA! Sağlık Bakanı Koca’dan yerli aşıyı bekleyenler için flaş açıklama geldi

Son dakika gelişmesi… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı olmak için yerli aşı TURKOVAC’ı bekleyenlere müjdeyi verdi. Mecliste bütçe görüşmeleri sırasında yeni bilgileri paylaşan Bakan Koca, bugün yerli aşı için acil kullanım onayı başvurusunun yapıldığını açıkladı.

“Konuşmama başlamadan önce milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli kovid-19 inaktif aşımız TURKOVAC bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim” diyen Bakan Koca, doktorların sabit ek ödemelerini artırmak ve bütün sabit ek ödemelerin genel bütçeden yapılmasını sağlamaya yönelik de konuştu.

Ayrıca ücretsiz SMA taramalarına yönelik bilgi de veren Bakan Koca, “SMA taramalarını, evlilik öncesi ve yeni doğan olmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Ülke sathında taramalarımız yıl bitmeden başlıyor.” müjdesini de paylaştı.

YERLİ AŞI TURKOVAC NE KADAR ETKİLİ?

Yerli inaktif koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın faz-1 çalışması ilk aşamada 44 gönüllü üzerinde yapıldı. Ardından Şubat ayında faz-2 çalışmalarına başlandı. Bu aşamada 250 gönüllüye aşı uygulaması 9 Nisan’da tamamlandı. Daha sonrasında ise raporlama çalışmalarına geçildi. 23 Haziran’da da Ankara Şehir Hastanesi’nde faz-3 çalışmaları hız kazandı; ki bu da aşının kullanımından önceki son aşama oldu.

Acil kullanım onayı aşamasına gelen yerli aşıya ilişkin son bilgileri Kasım ayının başlarında Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik ve Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Okay paylaşmıştı. Uzman isimler, TURKOVAC’ın içerik açısından Sinovac aşısıyla aynı özelliklerde olduğunu; ancak çalışmaların etkinlik olarak daha başarılı olduğunu gösterdiğini açıklamışlardı.