EkonomiGündem

Birçok vatandaşın maaşı yetmiyor: Yağ, şeker, un gibi A’dan Z’ye ürünlere zam yapıldı! Tek kurtuluş asgari ücret zammı! İşte asgari ücrete yapılacak zam

Bilindiği gibi ülkemizde 2 bin 825 lira asgari ücret uygulanıyor. Bu tutar gelen zamların ve dolar kurundaki dalgalanmalardan dolayı vatandaşın cebindeki para değersizleşmeye başladı.

DOLAR FIRLADI

Güncel durumda dolar kuru 12,02 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar bu derece yükselmesi vatandaşın cebindeki paranın değersizleşmesi anlamına geliyor.

MARKET ÜRÜNLERİNE ZAM

Sıvı yağ, şeker, un gibi ev gıda malzemelerine de bu dalgalanmalardan dolayı zam gelirken marketlerde karne dönemi yeniden geldi. Bu gibi malzemelerin alışverişlerinde bazı marketlerde bir adet sınırı oldu. Bu doğrultuda vatandaşlar alışveriş yaparken bu ürünlerden sadece bir adet alabiliyorlar.

AKARYAKITA ZAM

Bu gelişmelerle birlikte her kalemdeki ürüne zam yapıldı. Marketlerin dışında ise akaryakıt zamları da vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Dün benzin ve motorin grubuna ayrı ayrı 1 liradan fazla zam gelirken LPG için de 65 kuruş civarında zam yapıldı. Bununla birlikte akaryakıt fiyatlarına bugün de zam geleceği duyuruldu.

EPDK tarafından akaryakıt zamları hakkında önemli bir açıklama yapıldı ve müdahale etmenin mümkün olmadığı bildirildi.

EV KİRALARI ARTTI

Akaryakıt zammının yanı sıra vatandaşın en muzdarip olduğu konulardan biri de ev kiraları. Ülkemizde bazı illerde ve ilçelerde ev kiraları oldukça artmış durumda. Asgari ücret 2 bin 825 lira iken bazı evlerin aylık kirası 2 bin 500 lira ve 200 lira da aidat isteniyor.

Bundan dolayı vatandaşlar oldukça sorun yaşıyor.

ASGARİ ÜCRET YETMİYOR

Hal böyleyken 2 bin 825 lira maaş alan bir vatandaş eşi çalışmıyorsa ev kirası, aidat, elektrik su ve doğalgaz faturaları, cep telefonu giderleri, evin yağ şeker, çay ve un gibi ana erzakları gideri ile birlikte maaşları yetmiyor. Maaşı bitirmekle kalmayıp vatandaşlar borçlanıyor.

Bu doğrultuda vatandaşlar 2022 asgari ücrete dev zam bekliyor. Vatandaşlar asgari ücretin en az 4 bin lira olmasını beklerken gündemde 3 bin 672 lira yer alıyor. Yüzde 30 zam konuşuluyor ancak ne kadar olacağı henüz kesinleşmedi.

Asgari ücret hakkında bir gelişme olduğunda okuyucularımızı anlık olarak haberdar edeceğiz.

Kamupersoneli.net / Batuhan Temel – Özel Haber