DünyaSağlık

Omicron varyantı büyük endişe yarattı: Türk vatandaşları tahliye ediliyor

Bulaşıcılığı yüksek olan ve aylardır dünyada kriz yaratan Delta varyantının ardından şimdi de Omicron varyantı birçok ülkeyi kırmızı alarma geçirdi. İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen varyantın DSÖ tarafından ‘endişe verici varyant’ listesine alınmasının ardından Türkiye de Güney Afrika’dan 41 vatandaşını tahliye etti.

Türk Hava Yolları’nın Türkiye’nin ülkeye seyahat kısıtlamaları getirmesinin ardından koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle Güney Afrika’dan tahliye uçuşları gerçekleştirildi. Güney Afrika’nın en büyük iki şehri Cape Town ve Johannesburg’dan İstanbul’a yapılan uçuşlarda 41 yolcunun tahliye edildiği havayolu şirketinden bir yetkili tarafından açıklandı.

Yolcular, aşı durumlarından veya virüsle yakın zamanda enfeksiyon kapmalarından bağımsız olarak 14 gün karantinada kalacak. Kaymakamlık tarafından belirlenen yerlerde izolasyonun sonlandırılması için PCR testinin negatif çıkması gerekecek. Türkiye’nin Pretoria Büyükelçiliği Twitter’da yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları uçuşlarının bir sonraki duyuruya kadar Güney Afrika’dan Türkiye’ye son uçuş olacağını söyledi. Diğer yandan Türkiye Cuma günü yaptığı açıklamada, Omicron varyantı nedeniyle 27 Kasım’dan itibaren Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den seyahat kısıtlamaları getireceğini duyurmuştu.

İsrail Sınırlarını Tamamen Kapattı

Yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Omicron endişesine yanıt olarak tüm yabancıların ülkeye girişini yasakladığını duyurdu. Hükümetin onayını bekleyen yasağın iki hafta sürmesi bekleniyor. Güney Afrika’daki ülkeleri de içeren kırmızı listedeki bir ülkeden dönen İsraillilerin, önceden belirlenmiş bir otelde yedi gün boyunca karantinada kalmaları gerekecek.