Bilim, TeknolojiDünyaSağlık

Dünya yeni varyantla çalkalanırken BioNTech’ten açıklama geldi: ‘Üzerinde çalışıyoruz’

Delta varyantının ardından dünyayı kasıp kavuran bir diğer ‘endişe verici varyant’ olan Omicron adına yapılan çalışmalar sürüyor. Son olarak Alman biyoteknoloji firması BioNTech de, koronavirüs aşılarının Omicron varyantına karşı dirençli yeni bir versiyonunu geliştirmeye başladığını açıkladı.

Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları ve sağlık yetkilileri, ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen Omicron veya ilk adıyla B.1.1.529’u yakından takip ediyor. Halk sağlığı uzmanları, yeni varyantın hastalığın diğer türlerinden daha bulaşıcı veya tehlikeli olduğuna dair işaretler içerdiğini söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü de Cuma günü Omicron’u “endişe verici varyant” olarak nitelendirdi, ancak yetkililer bu aşamada varyant hakkında az şey bilindiğini de vurguladı. Bu açıklamaların ardından ilaç şirketlerinden de adım gecikmedi.

ABD devi Pfizer ile ortak olan çalışan Alman şirket, ünlü Insider dergisine Omicron’a karşı ‘hızlı bir şekilde ilerleyecek’ yeni bir ‘uyarlanmış bir aşı geliştirme’ aşamasında olduklarını ve üzerinde dikkatle çalıştıklarını belirtti. BioNTech sözcüsü şunları söyledi:

“Uzmanların endişelerini anlıyoruz ve yeni varyantlar için standart prosedürümüzün bir parçası olarak Omicron varyantı (B.1.1.529) ve uyarlanmış bir aşının geliştirilmesi üzerine acil çalışma başlattık. Potansiyel yeni bir aşı geliştirmenin ilk adımları, yeni bir aşının gerekip gerekmediğini değerlendirmek için gerekli olan araştırma ile örtüşüyor. Yaklaşık iki hafta içinde laboratuvar testlerinden veri bekliyoruz. Bu veriler, B.1.1.529’un bir kaçış varyantı ve küresel olarak yayılması durumunda aşımızda bir ayarlama gerektirebilecek derecede bir varyant olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.”

Şirket, Bloomberg’e de yeni varyanta göre güncellenmiş bir aşı geliştirdiğini ve ‘zaman kaybetmemek’ adına mevcut aşısını test ettiğini belirtti.