EkonomiGündem

Kritik günde geri sayım başladı! Asgari ücret için sendikalar ortak açıklama yaptı

Milyonların merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde bugün ilk toplantı yapılacak. İşveren tarafını TİSK’in, işçi tarafını ise Türk-İş’in temsil edeceği görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yapacak. Bu seneki görüşmelerin çok daha kısa sürede sonuçlanması beklenirken DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ sendikaları da toplantı öncesi ortak bir açıklama yaptılar. İşte detaylar…

Bugün gerçekleştirilecek 2022 ücret toplantısında işveren tarafını TİSK, işçi tarafını Türk-İş temsil edecek. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yapacak. Taraflar, yeni ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanacak ancak önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin Aralık ayının sonu beklenmeden hızlı şekilde anlaşabileceğine işaret ediliyor.

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ de toplantı öncesinde yapılan ortak açıklamada şunları kaydetti:

“2022’de geçerli olacak asgari ücretin, ekonomide yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesi gereği ortak düşüncemizdir. Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmelidir.”

Ayrıca işçi sendikaları, asgari ücretlilerde damga vergisinin kaldırılmasını, asgari ücret sonrası ilk vergi basamağında oranın yüzde 10 olmasını istedi.