Ekonomi

Milyonlarca kişiye çift maaş müjdesi!

Milyonlarca emekliye SGK’dan müjde verildi. Sigorta kolu fark etmeksizin çift maaş alabileceğinizi biliyor musunuz? Yapılan açıklamaya göre çift maaşı sadece emekliler için değil, aynı zamanda dul ve yetimler de alabiliyor.

Yeni yıla girmemize çok az bir zaman kala, herkes gözünü ve kulağını hükümete çevirmiş durumda. Hükümetten gelecek güzel haberler öncesinde SGK tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre emekli vatandaşların çifte maaş alabileceği belirtildi. Ancak bu çifte maaşı emeklilerin yanı sıra dul ve yetim kişiler de alabiliyor. Peki, ama nasıl? Detaylar haberimizde..

ÇOĞU KİŞİ BU MAAŞI ALMIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu pek çok kişiye destek vermeye devam ediyor. Ancak vatandaşların büyük bir kısmı hakkı olmasına rağmen korkudan iki maaşı almaya çekiniyor. Çift maaş uygulaması sadece emekliler için değil, dul ve yetim kişiler için de geçerli olmaktadır. Hangi sigorta koluna bağlı olursanız olun bu maaştan yararlanabilirsiniz.

ÇİFT MAAŞINIZI ALABİLİRSİNİZ

Hangi sigorta kolundan olursanız olun, maaş hakkınız varsa direkt olarak alabilirsiniz. Çift maaş almak isteyen emekliler, hangi sigorta koluna tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı  olarak 2. Maaşını alabiliyor.

Örnek vermek gerekirse, kasın SSK emeklisi iken, eşi Bağkur emeklisi ise ve eşi vefat etmiş ise dul aylığı alabiliyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi ise maaşın yüzde 75’ini alabiliyor.

Emekli Sandığı Kanunu’na göre dul-yetim aylığı kimlere, hangi oranda bağlanır?

Eş: Yüzde 75

Çalışan ya da emekli aylığı alan eş: Yüzde 50

Eş, 1 yetim: Yüzde 60, yüzde 30

Eş, 2 yetim: Yüzde 50, yüzde 25-25.

Tek yetim: Yüzde 50

2 yetim: Yüzde 40-40.