Ekonomi

Araba Artık Ayağımızı Yerden Kesemeyecek! Kasım Ayı Satış Rakamları Açıklandı!

Otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlar en uygun fiyatlı araçları araştırmaya devam ediyor. Ancak otomobil fiyatlarında yaşanan artış vatandaşı hayal kırıklığına uğratıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği Kasım ayında otomobil ve hafif ticari araçlardaki satış rakamlarına ilişkin açıklamada bulundu. Bu veriler sektörde yaşanan krizi gözler önüne serdi. İşte detaylar…

11 Aylık Satış Verileri Açıklandı!

Otomotiv Distribütörleri Derneği satış rakamlarını açıkladı. Açıklanan veriler, araç satış pazarının kasım ayında yüzde 24,9 daraldığını kasım ayındaki otomobil satış rakamı, 42 bin 982 adet olarak kayıtlara geçti. Buna göre, Kasım 2020’ye göre yüzde 33,2’lik daralma olduğunu tespit edildi. Kasım ayındaki hafif ticari araç satışları ise 17 bin 234 oldu. Kasım 2021’deki toplam araç satış rakamının, geçtiğimiz 10 yılın ortalamasının yüzde 30 altında kaldı.

Satılan araçların yüzde 86,6 gibi çok büyük bir bölümü, vergi oranı nispeten düşük olan A, B ve C segment araçlardan oluştu. Bu segmentler kendi aralarında, çok tercih edilenden aza doğru C, B ve A şeklinde sıralandı. Sedan üstünlüğü bu yılda devam etti. 2021 yılında satılan tüm otomobillerin yüzde 39,4’ü sedan modeller oldu. Bu gövde sınıfını SUV takip etti. 2021’de satılan otomobillerin yüzde 35’i SUV oldu. Motor seçenekleri ise yüzde 66,1 pay ile benzinli, yüzde 20,1 pay ile dizel, yüzde 8,7 pay ile hibrit, yüzde 4,6 pay ile de otogazlı olarak kayıtlara geçmiş oldu.