DünyaSağlık

Toplu yemekte şok! Tehlike saçarak ilerledi, tam 120 kişiye aynı anda bulaştı!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcılığı yüksek olarak tanımlanan Omicron varyantı tehlike saçarak ilerlemeye devam ediyor. Koronavirüsün en yeni varyantı son olarak Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan bir restoranda toplu Noel yemeğine katılan 120 kişide toplu olarak görüldü. Bu da bir günde aynı bölgede çıkan en yüksek Omicron vakası olarak kayıtlara geçti.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, Oslo’daki Louise restoranında 18 Kasım’da topluca yenilen Noel yemeğine katılan 120 kişide Kovid-19’un Omicron varyantı tespit edildiğini duyurdu. Ülkenin devlet televizyonu NRK’nin haberinde, Norveç Enerji Şirketi Scatec’in Noel yemeğine katılanlar arasında Güney Afrika’dan iş gezisinden gelenler bulunduğunu ve bu kişiler aracılığıyla Omicron varyantının bulaştığı belirtildi. Oslo Belediyesi de 18 Kasım’da söz konusu restoranda bulunanlardan, belediye ile iletişime geçmesini istedi.

Norveç Sağlık Müdürü Yardımcısı Espen Rostrup Nakstad ise NRK’ye yaptığı açıklamada, “Kovid-19’un Omicron varyantının avantaja dönüşebileceğini” iddia etti. Nakstad açıklamasının devamında “Omicron’un semptomlarının çok hafif olduğu ve hastalığın hafif belirtilerle seyrettiği rapor ediliyor. Eğer böyleyse, insanları ciddi şekilde hastalandırmadan ve sağlık sitemini zorlamadan Kovid-19 karşı geniş bir bağışıklığa yol açabilir. Zaten istenen sonuç da bu.” dedi.

Oslo Belediyesinden 2 Aralık’ta yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre söz konusu yemeğe katılan en az 50 kişide Omicron varyantının tespit edildiği, bu sayının artmasının beklendiği ve temaslı kişiler üzerinden takip yapılarak salgının kontrol altına alınmaya çalışıldığı kaydedilmişti.