EkonomiGündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan flaş asgari ücret önerisi! Asgari ücret en az 4 bin TL…

2022 yılında asgari ücrete gelecek zam gündemden düşmüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın gerçekleştirilecek ikinci toplantıda yeniden masaya oturarak zamlı tutarı değerlendirecekken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da flaş asgari ücret önerisi olduğu ortaya çıktı. Kaynaklara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin 4 bin TL’nin altına inmemesini öneriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” cümlesi umut aşılamış ve asgari ücretin zamlı tutarı için beklentiler iyice artmıştı. Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan son AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ana gündem maddesi asgari ücret ve sağlık çalışanlarının maaşlarına yapılacak düzenlemeler oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıda, “asgari ücretin 4 bin TL’nin altına düşürülmemesini istediği” belirtti.

Var olan yasa gereği asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Normal şartlarda Aralık sonuna tekabül eden görüşme bitiminin ise bu sene daha erken olacağı tahmin ediliyor.