EkonomiGenelGündem

Bugün kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘En az 4 bin TL’ demişti, peki asgari ücret 4 bin TL olur mu? Tarafların görüşleri…

7 milyon asgari ücretli çalışan Aralık ayı içerisinde netleşecek 2022 yılı asgari ücret tutarını merakla beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücret için ‘en az 4 bin TL‘ önerisinin de ardından beklentiler daha da arttı. Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda tüm tarafların görüşleri dikkate alınıyor; ki bu taraflardan biri işverenler. İşverenlerin çoğu asgari ücretin artması durumunda işten çıkarmaların da artacağını düşünürken asgari ücret 4 bin TL olur mu? İşte görüşler…

Taraflar Ne Diyor?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantı bugün gerçekleştirecek. Bugün yapılacak toplantıda 2022 yılının asgari ücreti netleşmeye başlayacak.

1 Aralık’ta yapılan toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi tarafının 3750-4000 TL arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 TL arasında asgari ücret istediğini belirtmişti. Bakan Bilgin’in açıklaması, bakanlığın 2 bin 500 işçiyle yaptığı ankete dayanıyordu. DİSK ise 5.200 TL olsun açıklaması yapmıştı.

Ankette, “Yeni dönem asgari ücretin ne olması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna çalışanların yüzde 37,3’ü “3 bin 751-4 bin TL” yanıtını verdi. Ankete katılan 604 işverenin ise yüzde 33,9’u asgari ücretin “3 bin 501-3 bin 750 TL” aralığında olması görüşünde bulundu.

İkinci Toplantı Bugün

Türk-İş’in ev sahipliği yapacağı toplantı bugün saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de toplantıya başkanlık edecek. Toplantıda da “yaşam maliyeti, salgın döneminde ülkenin genel ekonomik durumu, gerçekleşen ve hedef enflasyon, refah payı” olmak üzere çeşitli başlıklar masaya yatırılacak.

Asgari ücret 4 bin TL olur mu sorusuna gelirsek de, ankette belirtilen ‘Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 74,3’ü ‘evet’ yanıtını verirken yüzde 25,7’sinin ise ‘hayır’ yanıtını vermesi, gidişatı az çok belli ediyor. İşverenlerin çoğu işten çıkarmaların olacağı görüşündeyken asgari ücretin 4 bin TL olmasının işveren üzerindeki yükü de artıracağından bu pek olası bir durum gibi görünmüyor.