DünyaSağlık

Bir sonraki salgınla ilgili korkutan açıklama yapıldı: Koronavirüsten çok daha ölümcül olabilir

2019 yılından beri koronavirüsle mücadele halinde olan dünya şimdi bir de Omicron varyantı tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken Oxford-AstraZeneca aşısını geliştiren Profesör Sarah Gilbert, herkesi korkutan bir uyarıda bulundu. Prof. Dr. Gilbert, bir sonraki olası salgının koronavirüsten çok daha ölümcül olabileceğini ifade etti.

Gilbert, koronavirüs salgınında gelinen noktaya da değinerek Omicron varyantına karşı aşıların daha az etkili olabileceği uyarısında bulundu ve insanların bu varyantla ilgili bilgiler netleşene kadar daha tedbirli olmalarını istedi. Gilbert, “Bu bir virüsün hayatlarımızı ve geçim kaynaklarımızı son tehdit edişi olmayacak. Şu bir gerçek ki bundan sonraki salgın çok daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha öldürücü ya da her ikisi birden olabilir” dedi ve ülkelerin şimdiden hazırlanması gerektiğini şöyle ifade etti:

“Bütün bu yaşadıklarımızdan ve çektiklerimizden sonra, yaşadığımız dev ekonomik kayıplar yüzünden salgınlara hazırlık için hala fon bulunamadığı bir duruma düşmemeliyiz. Kaydettiğimiz ilerleme ve edindiğimiz bilgiler kaybolup gitmemeli.”

BAŞKA MUTASYONLAR DA BULUNUYOR

Profesör Gilbert, Omicron’la ilgili olarak da protein çıkıntılarındaki mutasyonların virüsün bulaşıcılığını artırdığının bilindiğini hatırlattı “Fakat başka mutasyonlar da var ve bunlar aşılar ya da daha önceki varyantlardan hastalanmış olmak yoluyla sağlanan antikorların daha az etkili olması anlamına gelebilir” diye ekledi.

“Daha iyi anlaşılıncaya kadar temkinli olmalı ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatacak adımlar atmalıyız” açıklamasını yapan Sarah Gilbert, yeni varyanta yakalanma riskinin artmasının, hastalığın daha şiddetli geçeceği ya da daha öldürücü olacağı anlamına gelmeyeceğinin de altını çizdi.