Kültür-sanat

Çoğu bilmiyor! Kış aylarının sevilen içeceği boza soğuk mu sıcak mı içilir?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte boza yeniden ön plana çıktı. Ancak çoğu kişi bozanın sıcak mı yoksa soğuk mu içildiğini bilmiyor. Tarçın ve leblebi ile enfes bir lezzeti olan boza nasıl içilir? Boza sıcak mı yoksa soğuk mu içilir? İşte merak edilen sorunun cevabı ve bozanın bilinmeyen faydalar..

Tahıl unundan elde edilen ve kış aylarında mutlaka içilmesi gereken boza akşamların vazgeçilmez içecekleri arasında yerini aldı. Osmanlı zamanından beri sofralarımızda olan boza, kalorili olması sebebiyle ölçülü bir şekilde tüketilmesi öneriliyor.

Özellikle emziren kadınların mutlaka tüketmesi gereken bozanın süt yaptığı bilinen bir gerçek. Ancak soğuk kış akşamlarında içilen bozayı soğuk mu yoksa ısıtıp mı içmemiz gerekiyor?

BOZA NASIL İÇİLİR?

Boza, kış aylarında tüketilen bir içecek olması sebebiyle çoğu kişi ısıtılarak tüketildiğini zannetmektedir. Ancak boza sanılanın aksine kış aylarında soğuk içilmektedir. Soğuk olarak tüketilen bozanın faydaları şu şekilde:

Kemik erimesin engeller

Annelerde süt oluşumuna katı sağlar. Aynı zamanda bebeğin kemik gelişimini de olumlu etkiler.

Bağırsak hareketlerini düzenler.

Demir, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir.

A, B ve E grubu vitaminleri açısından zengindir

EV YAPIMI BOZA TARİFİ

MALZEMELER

3 su bardağı kalın bulgur

1 çay bardağı pirinç

3 su bardağı toz şeker

5 su bardağı su

Derin bir kavanoz

Mayası için;

1 su bardağı eski boza (Boza bulamadıysanız 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 su bardağı süt ile de mayayı hazırlayabilirsiniz.)

Servis için;

Kavrulmuş leblebi

Toz tarçın