Gündem

Meteoroloji uyarmıştı, fırtına fena vurdu! Uzman: ‘Lodos devam edecek’ açıklaması yaptı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerce devam eden uyarıları bugün gerçekleşti. Antalya’da kuvvetli fırtına ve sağanak etkili olurken fırtına nedeniyle de dalgaların boyu 3 metreyi aştı, ağaçlar söküldü. Konyaaltı’ndaki köprü yapımı esnasında geçici olarak ulaşım sağlanması amacıyla kurulan köprü ve yan yol sel sularının altında kaldı. Öte yandan CNN Türk Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen de lodosun devam edeceği konusunda uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, bugün ülke geneli parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz (Kahramanmaraş dışında), İç Anadolu (Sivas dışında) ile Batı Karadeniz’in (Sinop dışında) yağmur ve Sağanak, Marmara’nın batısı, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyılarının yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Kıyı Ege, Batı Akdeniz, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Konya’nın güneybatı kesimlerinde kuvvetli, Muğla, Antalya çevreleri, İzmir ve Aydın’ın kıyı ilçeleri, Balıkesir’in batı kıyıları ile Isparta’nın güney, Burdur’un doğu kesimlerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Rüzgarın; Güney Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun batısında güney yönlerden kuvvetli ve Fırtına (50-90 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Lodos Uyarısı Geldi

Öte yandan Prof. Dr. Orhan Şen hava durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve vatandaşları bir kere daha uyardı: “Kıyı Ege, İç Anadolu’nun batısı ve Marmara’nın güney ve batısında yağışlar kuvvetli. Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Antalya, İzmir, Aydın, Bodrum, Marmaris’te, Burdur’un güney ve batısında şiddetli yağış bekleniyor. Kuvvetlinin bir ötesi şiddetli yağış bekleniyor. Kışa girdik. Bu sene güneyli akımlardan kurtulamıyor Türkiye… Bizim bölgemizde yüksek basıncın etkisi sürüyor. Yüksek basınç etkisi biraz daha sürecek gibi görünüyor.”

“Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava kütlesi sıcak olduğu için gök gürültülü yağışları getiriyor. Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava kütlesi de sıcak olduğu için güneyli rüzgarlar, lodos hakim. Lodos daha devam edecek. Doğu Anadolu haricinde güneyde şiddetli rüzgarların etkisindeyiz.”

“İstanbul’da bugün aralıklı yağmur var. Bir bakarsınız güneş, bir bakarsınız yağmur olabilir. Yarın da devam edecek. Sıcaklıklar ortalamanın üstünde. İstanbullular gökkuşağını seyredebilir. Yarın İstanbul’da sıcaklık 3-4 derece düşüyor, Cuma günü tekrar ısınıyor, 17-18 derecelere çıkıyor. Aralık’ın 15’ine kadar böyle devam edecek gibi gözüküyor.”

Fırtına Yarına Kadar Sürecek

Meteoroloji, fırtınanın hızının sabah saatlerinde en yüksek olduğu noktaları Kemer ilçesi Sığlık Feneri 123.8 km, Konyaaltı ilçesi Balıkçı Barınağı 110 km, Konyaaltı ilçe merkezi 90 km, Antalya kent merkezi 82.8 km olarak açıkladı. Antalya’nın batı yönündeki Kemer ilçesi ve çevresinde daha etkili olması beklenen fırtınanın yarın sabah saatlerine kadar süreceği, sonrasında da dineceği tahmin ediliyor.