EkonomiGündem

Milyonlarca kişi nefesini tutmuş bekliyordu! Asgari ücret ikinci toplantısı kapsamında çalışanlara müjdeli haber verildi

Doğrudan 7 milyon vatandaşı dolaylı olarak birçok çalışanı ilgilendiren asgari ücretin ikinci görüşmesi başladı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise önemli açıklamalarda bulundu. Atalay açıklamalarında “TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız.” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı, Türk-İş’in ev sahipliğinde yapılıyor. Bu toplantılar kapsamında işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi heyetini ise Türk-İş temsil ediyor.

ERGÜN ATALAY AÇIKLAMA YAPTI

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkeyi yönetenler kısa zamanda önümüze makul bir rakam getirirlerse kısa bir zamanda ortaklaşa imzalarız. Ancak beklentimiz altında bir rakam olursa katılmayacağımızı söyledim. Kamuoyunu fazla meşgul etmenin bir anlamı yok. İnşallah umduğumuz gibi olur.

TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız.”

EMEĞİ KORUYACAK BİR ASGARİ ÜCRET

Komisyonun 1 Aralık’taki ilk toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat görüşlerini paylaştı. Toplantıda, Bakan Bilgin açıklama yaparak görüşmeleri hızla bu yıl bitirecekleri yönünde değerlendirmelerde bulundu ve “Enflasyon ya da ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

TİSK Genel Sekreteri Koç, asgari ücret işveren teşvikinin devam etmesini isteyerek, “Asgari ücret belirlenirken, ülkemizin ekonomik durumunun ve işletmelerimize olan etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ANKET SONUÇLARI AÇIKLANMIŞTI:

Ankete katılan işverenlerin yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını vermişti. işverenlerin yüzde 19.3’ü 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13.7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Ankete katılan çalışanların yüzde 37.3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirmişti.