Ekonomi

Uzman isim doların 14 – 15 TL bandına geleceğini söylemişti! Şimdi de dolar 20 TL için tarih verdi..

Dolar fiyatları uzun zamandır ciddi şekilde yükselmeye devam ediyor. Konuyla ilgili Ekonomist Selçuk Geçer’den korkutan dolar tahmini geldi. Geçer, yapmış olduğu açıklamasında doların çok yakında 20 TL olabileceğini vurgulayarak, “Dolar çok yakında 20 TL. Böyle giderse bir sabah “Eyvah dolar 30 TL” deriz” dedi.

Eylül ayından bugüne kadar dolar yüzde 60 oranında artış göstererek an itibarıyla 14 TL sınırına dayandı. Ekonomist Selçuk Geçer’den korkutan dolar tahmini geldi. Geçer, yaptığı açıklamasında “Böyle giderse bir sabah “Eyvah dolar 30 TL” diyeceğiz” ifadesini kullandı. Selçuk Geçer dolar kurunun çok yakında 20 TL’yi görebileceğini de sözlerine ekledi.

Doların yeniden harekete geçtiğini söyleyen Geçer, Aralık ayı Merkez Bankası toplantısı sonrasında kurun 14 TL’nin üzerine çıkarak 15 TL’ye dayanacağını vurguladı. Dolar şu anda 14 TL sınırını zorlamaya başladı.

Geçer, son dönemlerde ekonomide meydana gelen değişimleri yorumlayarak, şunları söyledi:

“Yapılan zamlar indirim gibi gösteriliyor. Yüzde 25 ÖTV zammı yapılıyor ama yüzde 11 indirim yapılmış gibi gösteriliyor. Yabancıların Türkiye’ye gram güveni yok. Katarı bile swap anlaşmasının süresinin uzatılması için zorla ikna ettik parasını geri istemesin diye. Kore ile yaptığımız swap anlaşmasının parası 5 aydır gelmiyor. Niye gelişmiş ülkelerle swap anlaşması yapamıyoruz. ABD bile bize kuruş dolar vermiyor. Türkiye’nin CDS, kredi notları patır patır düşüyor. Bütün bunlar bir araya geldiği zaman Türkiye ekonomisinin nasıl çıkmazda olduğunu görüyoruz. Bunu gördüğünüz zaman doların yükselmeme ihtimalinin olmadığını görüyoruz. Bunlar iyi günlerimiz çok daha can sıkıcı günler bizi bekliyor”

Doların bu gidilişle 15 TL 20 TL’den çok daha komik bir rakam olacağını ifade eden Selçuk Geçer’in 30 TL’ye kadar çıkacağını iddia ederek, şunları söyledi:

“Enflasyon yükseldiği için dünya genelinde bütün merkez bankaları faiz yükselteceğiz diyor, ama bizim Merkez Bankası faiz indireceğiz diyor. Barclays Bank, Merkez Bankası’nın Aralık ve Ocak ayında toplam 300 baz puan faiz indireceğini belirtti.

Dolar çok yakın bir zamanda 20 TL’yi zorlayacak.

Dolar’ın yükselmesi, ithalata bağlı bir ülke olduğumuz için hepimizi yoksullaştıracak. Gelirler düşecek giderler artacak.

Bugün dolar 13,80’den 13,70 olduğunda ‘dolar düştü’ diyenler var. Dolar düşmeyecek, düşmesi mümkün değil.

Yükselmeye devam edecek.

Türkiye’nin dış borcu artıyor. Ödemeler dengesi bozuluyor. Doların düşeceğini iddia edenler var.

Doların bu seviyelere kalması mümkün değil. Dolar şu anda taban yapıyor.

Birileri 14 TL’yi geçirmeyecek diyor. Aynı kişiler 10 TL’yi 11 TL’yi 13 TL’yi geçmez diyordu.

14 TL önemli bir nokta değil. Psikolojik bir nokta da değil. 14’ün geçmesi 15’e hızlı bir şekilde çıkması demek.

Türkiye’de bu uygulamalar devam ederse, 15 TL’ler 20 TL’ler çok komik rakamlar olacak.

Döviz daha kırılma yaşamadı. Kırıldığı gün biz esas şoku yaşayacağız.

Bir sabah kalkacağız “Eyvah dolar 30 TL olmuş” diyeceğiz. Araba, ev fiyatları ikiye üçe katlamış, ekmek fiyatları fırlamış”