EkonomiGenel

Milyonlar bekliyordu! Asgari ücretin belli olacağı tarih duyuruldu!

Milyonlarca işçi ve işveren 2022 asgari ücret zam miktarını bekliyor. Konuyla ilgili gelen bir son dakika haberine göre komisyon üyeleri önümüzdeki pazartesi günü rakamlarını Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacaklar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak olan zam miktarları sonrasında karar verilecek ve duyurulacak. Konuyla ilgili Okan Müderrisoğlu tarafından, “Asgari ücret 4 bin liranın altında kalmayacak” açıklaması yapıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 toplantı düzenledi. Ancak düzenlenen toplantıda ortak bir karar alınamadı. Bunun üzerine 13 Aralık Pazartesi günü yeni bir toplantı yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rakamlar ulaşacak. Üyeler rakamlarını sunarken, karar Külliye’de alınacak.

Müderrisoğlu şunları yazdı:

TÜİK sadece ‘en az 3.500 TL alt sınırından başlanmalı’ dedi

“Üzerinde öylesine baskı kuruldu ve haksızlık yapıldı ki TÜİK, ister istemez geri planda ve teknik sınırlarda kalmayı tercih etti. Buna karşın, asgari ücreti tespit edecek komisyona gönderilen hesaplamada, en az 3.500 TL alt sınırından başlanmasına ilişkin formül dikkati çekiyor.

TİSK ve Türk-İş’in belirlediği rakamlar ne?

“TİSK için ‘3.100 TL önerdi’, Türk-İş, ‘3.900 TL dedi’ iddiaları doğru değil.

İşin doğrusu, ortaya atılan rakamların dayanağı bambaşka. Mesela bir 3.190 TL var ve o, Türk-İş’in ölçtüğü açlık sınırı. Veya 3.900 TL var, o da yine Türk-İş’in yaşam maliyeti göstergesi.”

TİSK’te o tipler yok mu?

“TİSK bünyesinde, ‘3.250 TL yeter’ , ‘3.500 TL’yi geçmeyin’ diyenler, Boğaz’daki restoranda, bir masanın hesabı kadar tutarı işçisinden esirgemeye meyilli patronlar yok mu?” diye soran Müderrisoğlu, “Elbette var. Ancak, TİSK adına masaya oturan Burak Akkol’un tutumu hakk”ında, Türk-İş’in değerlendirmesi -şaşırtıcı ama gerçek- pozitif.”