DünyaSağlık

Ülkeden şoke eden buluş! Geliştirilen aşıyla yaşlanmak tarihe karışacak…

Bilim insanları, dünyada çığır açacak buluşlar üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Son olarak Japonya’dan gelen bir haber herkesi şoke etti! Japonya’da bulunan bilim insanları, vücudun yaşlanmasının önüne geçecek aşı geliştirmeyi başardı.

Japonya’da uzmanlar yaşlanma ile ortaya çıkan, birçok hastalığa neden olan ve ölüm riskini artıran zombi hücrelere karşı aşı geliştirmeyi başardı. Juntendo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Toru Minamino’nun yönettiği ekip, test sonuçları Nature Aging adlı dergide yayımlanan ve fareler üzerinde denenen aşı sayesinde yaşlanan hücreler olarak da bilinen zombi hücrelerde azalma sağlandığını duyurdu.

Çalışma kapsamında geliştirdikleri aşıyı deney farelerine uygulayan ekip, damar sertliğine neden olan zombi hücrelerin kümelendikleri bölgelerde azalma gösterdiğini doğruladı. Deneyin bulgularının aşının etkinliğine işaret ettiğini belirten Minamino, “Aşının damar sertliği, şeker hastalığı ve yaşlanmanın neden olduğu diğer hastalıkları önlemede kullanılabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Zombi Hücre Nedir?

Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan zombi hücreler, bölünmeyi durdursa da ölmeyi reddeden hücreler olarak biliniyorlar. Yani; zararlı kimyasallar salgılayarak yakındaki sağlıklı hücrelere zarar veriyorlar ve insan vücudunda biriktikçe şeker hastalığı, damar sertliği, kemik erimesi ve Alzheimer gibi hastalıklara neden oluyorlar. Bilim dünyası, zombi hücreleri ve dolaylı olarak neden olduğu sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilecek ilaçlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.