DünyaGündemSağlık

Omicron varyantında umut vadeden gelişme! 2 saat içinde tespit edilebilecek

Güney Afrika’da ortaya çıkarak endişe verici varyantlar listesine giren ve ülkemizde de 6 kişide görülen tehlikeli, mutasyonlu koronavirüs Omicron varyantı için umut vadeden bir haber geldi. Hindistan’daki uzmanlar, yeni varyantı 2 saat içinde tespit edebilen bir test kiti geliştirdiklerini açıkladılar. Virüsün bu kadar kısa süre içinde tespit edilebilmesi, bulaşıcılığı açısından önleyici ve önemli bir adım.

Hindistan’ın Dibrugarh şehrinde, Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi’ne (ICMR) bağlı Bölgesel Tıbbi Araştırma Merkezi’nden (RMRC) uzmanlar, Omicron mutasyonunu 2 saat içerisinde tespit eden bir test kiti geliştirdi.

Araştırma grubunun lideri Dr. Biswajit Borkakoty test kitiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Dibrugarh’daki ICMR ve RMRC, Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un tespiti için hidroliz prob tabanlı ve gerçek zamanlı RT-PCR testi geliştirdi. Bununla birlikte artık yeni mutasyon 2 saat içinde tespit edilebilecek” ifadelerine yer verdi.

Kasım ayından beri üzerinde çalışılan test kitinde şu ana kadar 1000 hastanın örneği test edildi. Kitin lisanslama süreci devam ederken, önümüzdeki haftalarda da laboratuvarlarda satışa sunulması bekleniyor.

Omicron’la İlgili Bilinenler

Omicron varyantı, orijinal SARS-CoV-2 virüsünden daha kolay yayılıyor; ancak Omicron’un Delta’ya kıyasla ne kadar kolay yayıldığı henüz bilinmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Omicron enfeksiyonu olan herkesin, aşıları olsa veya semptomları olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabileceğini açıklamıştı.

Omicron varyantının diğer varyantlardan ne derece tehlikeli olduğu konusunda henüz yeterli veri yok. Ancak diğer varyantlardan çok daha fazla sayıda mutasyon içerdiği için DSÖ tarafından ‘endişe verici varyant’ listesine alındı.