Bilim, TeknolojiDünyaSağlık

Delta varyantı tehlikesi bitmemişken Omicron tehlikesinin boyutu ortaya çıktı: 4 kat daha bulaşıcı

Ülkemizde en yaygın varyant olan Delta varyantının ardından bir de Omicron tehlikesi çıkmışken Japon uzmanlardan yeni bir açıklama geldi. Japon bilim insanları Omicron varyantının Delta’dan 4 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya çıkardı ve kitlesel enfeksiyonlara karşı hazırlıklı olunması çağrısında bulundu.

FILE PHOTO: Test tubes labelled “COVID-19 Test Positive” are seen in front of displayed words “OMICRON SARS-COV-2” in this illustration taken December 11, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

İHA’nın haberine göre dünya genelinde kovid-19 salgınında Omicron mutasyonu endişesi sürerken, Japonya’da Sağlık Bakanlığı’na danışmanlık yapan uzman kurulundan korkutan uyarı geldi. Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Takaji Wakita, “Topluluk yoluyla bulaşma da dahil olmak üzere kitlesel Omicron enfeksiyonlarına hazırlıklı olunmalı” diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.

Kyoto Üniversitesi’nden Prof. Hiroshi Nishimura ise Danimarka’da Omicron mutasyonunun bulaşma katsayısına dair yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak virüsün tek bir taşıyıcıdan başkalarını enfekte etme oranının Delta varyantından 3.97 kat fazla olduğunu belirtti. “Veriler, Omicron mutasyonunun yüksek hızda yayıldığını gösteriyor” diyen Wakita, “Olası yeni Omicron dalgasının tıbbi sistem üzerinde neden olacağı yükü tartışmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da Baskın Mutasyon Olabilir

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayımlanan raporda da Omicron mutasyonunun önümüzdeki yılın başlarında Avrupa’da baskın hale gelmesinin, hastaneye başvuruların ve ölüm sayısının artmasına yol açması konusunda “çok yüksek” bir risk bulunduğu ifade edildi. Raporda Omicron’un 2020’nin ilk 2 ayında Avrupa ülkelerinde “çok hızlı yayılacağı” ve Delta’yı geçeceği beklentisine yer verildi.