DünyaSağlık

Koronavirüste Bomba Araştırma! Yeni Semptomu Ortaya Çıktı

Belçika’da yapılan bir araştırmaya göre koronavirüsün kasları yüzde 60’tan fazla şişirebileceği belirlendi. Çalışmada, boyuttaki artışın muhtemelen geçici bir semptom olduğu belirtildi.

Belçika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüsün insanlarda kas yapısına etkisi incelendi. Araştırmada, koronavirüsün kasların yüzde 60’tan fazla şişmesine neden olabileceği belirtildi.

Enerji Yakıtlarının Kaybına Yol Açıyor

Hassalt kentindeki Jessa Hastanesi’nde yapılan çalışmaya göre, koronavirüse karşı oluşan bağışıklık hücrelerin güç istasyonları olan mitokondriye zarar vererek, su oluşturan ve kasların şişmesine neden olan enerji yakıtlarının kaybına yol açtığı aktarıldı.

18 Kişinin 4’ünde Kaslar Normal Seviyenin Üzerine Çıktı

Bununla birlikte bilim insanları 18 hastadan alınan örnekler neticesinde dört kişinin kaslarının normal seviyenin üzerine çıktığını tespit etti. Araştırma sonrasında rapor hazırlayan çalışmanın başındaki Dr. Toon Mostien, bu tür şişmenin kas liflerinin ölmesine yol açabileceğini ancak boyuttaki artışın muhtemelen geçici bir semptom olduğunu söyledi.

Bazı Kas Gruplarının İse Küçülüyor

Vücuttaki bir tür kas lifinin yüzde 62, diğerinin yüzde 32 oranında şiştiğini tespit eden bilim insanları, bazı kas gruplarının ise küçüldüğünü bildirdi. Araştırmacılar, tip I ve II liflere oksijen ve besin sağlayan kılcal damarların sayısının sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10 düştüğünü buldular. Katılımcıların yaş ortalaması 69 olurken, çoğunluğun erkek olduğu vurgulandı.