Bilim, TeknolojiDünyaGündemSağlık

Çocuklarınızda bu belirtilere dikkat edin! Omicron varyantı özellikle çocukları kötü etkiliyor…

Koronavirüsün en son varyantı olan Omicron varyantı aramızda sinsi bir şekilde dolaşmaya devam ederken varyanta dair bilimsel araştırmalar da devam ediyor. Her araştırmayla varyant hakkında bilinenler artarken, yapılan son araştırmalardan biri Omicron varyantının çocuklar üzerinde olan etkisine dair gerçekleri ortaya çıkardı. Konuyla ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, Omicron varyantının çocuklar arasında hızlı bulaşma özelliğine dikkat çekti.

Güney Afrika’da ortaya çıkan varyantın önceden baskın olan Delta varyantının yerini almaya başladığını belirten Prof. Dr. Gürkan Mert, enfeksiyon hızlı yayılsa da hastaneye yatışların şu ana kadar az olmasının hastalığın seyrinin diğer varyantlara göre daha hafif olduğunu gösterebileceğini ifade etti.

Omicron varyantının özel klinik belirtileriyle ilgili örnekler vermek için çok erken olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mert, “Çünkü yüksek hasta sayısına sahip İngiltere ve Güney Afrika’da bile virüs henüz özel hasta gruplarında değildir. Gençler arasında yaygın ve onlarda belirtiler silik olabiliyor. Özel gruplar dediğimiz önceden kalıcı rahatsızlığı olan, yaşlı ve immunite problemi yaşayanlarda hastalığın gidişatına ait veriler çok yaygın değil, hastaneye yatışlar konusunda bir değerlendirmede bulunmak için ise en az 3 haftaya ihtiyacımız var.” açıklamalarını yaptı.

18 Yaş Altı Çocuklara Dikkat

Prof. Dr. Mert açıklamalarına şöyle devam etti:

“Elimizdeki sonuç çıkartılabilecek veri ise Güney Afrika’daki 18 yaş altı çocukların, diğer varyantları göre yüzde 20 daha fazla etkilendikleri ve hastaneye yatışlarına neden olduğu yönünde. Ciddi vakalarda çocukların hastaneye yatma nedenleri genellikle bronşiolit (hava yolları iltihabı) ve zatürre, aşırı sıvı kaybı ve ishal. Hafif vakalarda belirtiler ise boğaz iritasyonu, burun akıntısı, baş ağrısı ve 3 gün içinde kendiliğinden düşen ateş olarak gözleniyor.”

Aşı Hâlâ En Etkili Silahımız

Soo olarak Omicron’un hızlı bulaşan bir varyant olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mert, “Hastalığı geçirenlerde yeniden Covid-19 görülme sıklığı, diğer varyantlara göre daha yüksektir. Çocuklarda diğer varyantlara göre daha etkilidir. Omicron nedenli hastaneye yatış oranları günümüz itibarıyla hem çocuklarda hem yetişkinlerde düşüktür ancak vaka sayılarının artması durumunda net sonuçlar ortaya çıkacaktır. Varyant PCR yöntemiyle saptanabilmektedir. Aşı ile korunma halen en etkili yoldur. 2 doz Biontech sonrası en erken 3 ay sonrası 3. Doz Biontec, Biontech olamayıp Sinovac ile aşılananlar için ise son aşılamadan en az 3 ay sonra 4. doz Sinovac daha iyi korunma sağlar” diyerek açıklamalarını noktaladı.