EkonomiGündem

Kırk yıl hatırı kalamayacak! Fiyatlar cep yakıyor: Sohbetlerin vazgeçilmezi kahveye büyük zam

‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ sözüyle Türk kültüründe önemli bir yere sahip kahve fiyatları artık vatandaşı isyan ettirecek boyuta ulaştı. Sohbetlerin vazgeçilmez içeceği olan kahveye, sene başından beri yüzde 300 oranında zam geldiği belirtilirken, fiyatlar da artmaya devam ediyor. Kahveye gelen zamların başlıca nedeni ise iklim değişikliği; yani kuraklık. Peki güncel olarak kahve fiyatları nasıl?

Aralık ayı başında kahveye gelen zammı değerlendiren bir esnaf;

“Kahve şu anda yüzce 100 zamlandı. Doğadaki kuralıktan dolayı Brezilya’daki kahve çekirdeklerinin az çıkmasından dolayı yüzde 30 zam yapıldı. 15-20 gün içinde birkaç kez zam yapıldı. Bunu da herhalde dövizdeki yükselmeye bağladılar. Yani baktığımızda 2-3 ay içerisinde yüzde 100 zammı gördük. Bundan birkaç ay önce kahvenin kilosu 70 liraydı. Kahvenin şu anda kilosu 140 lira. Türk kültüründe kahve önemli bir yere sahip. Bu gidişle her gün bir fincan kahve yerine iki günde bir kahve içeceğiz gibi görünüyor. Önceden insanlar geldiklerinde yarım kilo bir kilo kahve istiyorlardı” değerlendirmesinde bulunmuştu. Ardından marketlerde bulunan kahveye zam üstüne zam gelmeye devam etti.

Peki piyasada güncel olarak kahve fiyatları ne durumda?

Migros Sanal Market’ten elde edilen verilere göre fiyatlar şu şekilde:

Aşağıdaki grafikten kahve fiyatlarına dönem içinde gelen zammı da görebiliriz:

Anlaşıldığı üzere 2021 yılında kahve fiyatları son 10 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Üstelik 2020’den 2021’e kadar kademeli olarak artış görülüyor.

Kahve Fiyatları Düşecek Mi?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gıda fiyatlarındaki durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu:

“Döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak biz de fiyatlarda bir gevşeme bekliyoruz” diyen Muş’un bu açıklamasının ardından ve doların da aniden düşmesiyle vatandaşta bir indirim beklentisi oluşsa da kahve fiyatlarına gelen zammın tedarik sıkıntısı nedeniyle oluştuğu açıklandığı için kahve fiyatlarında şimdilik bir düşüş beklenmiyor.