GündemSağlık

Yüzde yüz koruyucu koronavirüs aşısında müjde! Aşı randevuları bu hafta açılıyor

TURKOVAC’ın kullanım onayı almasının ve ilk sevkiyatının gerçekleşmesinin ardından yüzde yüz koruyucu olduğu da açıklanmıştı. Kovid-19’a karşı yerli aşı TURKOVAC’ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin, “Delta ve Alfa’da antikor titrelerinde düşüş olsa da biz, deney hayvanlarında denediğimizde TURKOVAC’ın yüzde yüz koruyucu olduğunu biliyoruz” açıklamasının ardından hastanelere dağıtımı yapılacağı ve aşıların bu hafta kullanıma girmesinin beklendiği ortaya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, ”Gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız” demişti. Örneklem yöntemiyle kontrol edilen aşıların hastanelere dağıtımı yapılacak. Aşıların bu hafta kullanıma girmesi bekleniyor.

3 Faz Olacak Şekilde Test Edildi

Ekim ayında, 2 doz ‘Sinovac’ aşısı olan gönüllülere ‘hatırlatma dozu’ olarak uygulanan TURKOVAC, başarılı oldu. Kasım 2020’de, 44 birey ile FAZ-1 çalışmasına başlandı. FAZ-2’de aşı uygulanan 250 gönüllüde ciddi yan etkilere rastlanmaması umutları artırdı.

Aşının etkinliği bu kez binlerce gönüllünün katıldığı FAZ-3’te test edildi. Bu aşamada da başarılı olan aşının ismini Cumhurbaşkanı Erdoğan “TURKOVAC” olarak açıkladı. Aşılar, Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aşı ve ilaç deposunda muhafaza ediliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşıları örneklem yöntemiyle inceliyor. Ayrıca yaklaşık bir hafta boyunca aşıların soğuk zincirdeki durumuna bakılacak.

TRT’nin haberine göre inceleme ve işlemlerin ardından aşılar sağlık kurumlarına taşınacak. Sinovac ve BioNTech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulacak. TURKOVAC aşıları için randevular açılacak. Başta şehir hastaneleri olmak üzere yerli aşının yaygın kullanımı sağlanacak. Bu hafta yerli aşının kullanıma girmesi bekleniyor.