Ekonomi

İkinci el araç fiyatları yüzde 50 düşecek! Tarih verildi!

Yılın son haftasına girilmesiyle birlikte araç alacak olan vatandaşlar ikinci el araç fiyatlarının ne zaman düşeceğini araştırmaya başladı. Sıfır araç fiyatlarının dolar kuru ile birlikte düşmesinden sonra gözler ikinci el araç fiyatlarına çevrilmiş durumda.

İkinci el araç fiyatlarının yüzde 50 düşeceği belirtildi. Konuyla ilgili tarih bile verildi. Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamasında”2022 hem sıfır hem de ikinci el arabalar için daha hareketli, fiyatların bugünküne göre daha makul seyrettiği bir yıl olacak. Döviz kurunun da gerilemesiyle 1 ay sonra ikinci el araba fiyatlarında yüzde 50’lik bir düşüş öngörüyoruz” dedi.

ARTIŞ İKİNCİ ELDE YÜZDE 200’LERİ BULDU

Yalçın, döviz kurunda meydana gelen gelişmelerin yanı sıra uzun süredir devam eden çip krizinin sektöre olan etkilerini değerlendirdi.

3 ay içerisinde sıfır araç fiyatlarının yüzde 40 oranında artacağını ifade eden Yalçın, “Fakat geçen hafta döviz kurunun geri gelmesiyle 15 otomobil markası fiyatlarını düşürdü. Bu hafta fiyatlarını güncelleyen otomobil firmasının 22’ye çıkacağını düşünüyoruz. Sıfır kilometre araçların fiyatlarındaki gerileme yüzde 15’lere yaklaştı. İndirimin devam etmesini bekliyoruz. Şu anda sıfır kilometre araç fiyatlarıyla ikinci el otomobil fiyatları arasında uçurum var. Sıfır otomobillerde yüzde 40 gibi fiyat artışı olmuştu bu ikinci elde yüzde 200’leri buldu. Hatta model bazında yüzde 300-400’lerde fiyat artışlarını gördük” dedi.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA FİYATLAR GEVŞEYECEK

Döviz kurundaki durumun ikinci el araçlara etkisinin açıklayan Yalçın, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Markalar sıfır otomobillerin fiyatlarını hızlıca geri çekebiliyor ama ikinci el piyasasında öyle olmuyor. Bu piyasadaki araç fiyatları genelde biniciler, esnaf dediğimiz galericiler, yetkili satıcılar tarafından belirleniyor. Yaz aylarında yüksek maliyetli ikinci el araç alan kişiler, fiyatları sıfır otomobillerdeki gibi gevşetemiyor. Ama gevşetmek zorunda kalacaklar. Tabi döviz kurunun belli bir oranda sabit kalması önemli bir kriterdir. Ocak ayında döviz kurundaki geri gelme devam ederse ikinci el arabalarda fiyatlar 1 ay sonra daha düşük seviyelere gelecektir diye öngörüyoruz. Yüzde 50 oranında fiyatlarda düşüş olacağını düşünüyoruz”