DünyaGenelGündemSağlık

Koronavirüsün Omicron varyantıyla ilgili sıcak gelişme! Taşıdığı mutasyonlar o kadar güçlü ki…

Tüm dünya koronavirüsün sürekli şekil ve isim değiştiren mutasyonlu şekilleri olan yeni varyantlarıyla mücadele ederken Omicron varyantı için flaş açıklama ortaya atıldı. Açıklamaya göre Omicron’un taşıdığı mutasyonlar, ülkemizde de birçok kişinin ölümüne yol açan Delta varyantını bastırıyor; yani Omicron, dünya çapında kriz yaratan Delta varyantının yerini hızla alıyor.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkede 25 Aralık’ta sona eren hafta için elde edilen verileri paylaştı. Verilerde Omicron varyantının koronavirüs vakalarının yüzde 58,6’sını oluşturduğu bildirildi. ABD’de 1 Aralık’ta bildirilen ilk Omicron vakasının ardından bu artışın çok hızlı olduğu açıklandı. Bu da Omicron varyantının yüksek bulaşıcılığını doğruluyor.

Omicron Delta’yı Bastırıyor

Güney Afrikalı bilim insanları, Omicron varyantının koronavirüsün Delta varyantını nötralize edici bağışıklığı geliştirdiğini ortaya koydu. Henüz hakemli incelemeden geçmeyen çalışma, Omicron’a yakalanan ve özellikle aşılı olan kişilerin Delta varyantına karşı bağışıklık geliştirdiğini ortaya koydu.

Güney Afrika’daki çalışma Omicron varyantına yakalanan 33 aşılı ve aşısız kişiyle yapıldı. Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcından sonraki 14 gün içinde Omicron’un etkisiz hale gelme oranının 14 kat arttığını tespit ederken, Delta virüsü nötralizasyonunda da 4,4 kat artış olduğunu tespit etti. Bilim insanları, Omicron’a yakalanan kişilerde Delta varyantının etkisiz hale gelme oranının artmasının, Delta’nın bu kişileri yeniden enfekte etme olasılığını da düşürdüğü görüşünde.

Güney Afrika’daki Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nden profesör Alex Sigal, hafta başında Twitter’da yaptığı açıklamada Güney Afrika’daki deneyimin, Omicron’un daha az hastalığa yol açtığı ve Delta varyantını bertaraf etmeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Güney Afrika’da erken dönemde yapılan bir araştırma ise Omicron’a yakalananların Delta’ya yakalananlara kıyasla hastaneye yatma ve ağır hastalık riskinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştu. Ancak araştırmacılar bunun bir nedeninin de toplum bağışıklığından kaynaklanıyor olabileceği görüşünde.