GündemSağlık

Kullanım onayı almıştı: Uygulamaya geçildi! Yerli aşı TURKOVAC için randevular alınıyor

Türkiye’nin ilk ve tek yerli koronavirüs aşısı olan TURKOVAC geçtiğimiz günlerde acil kullanım onayını almıştı. Daha sonra ilk sevkiyatı gerçekleştirilmiş, aşının hemen kullanıma alınıp alınmayacağını da merak edilmişti. Bir son dakika haberine göre e-Nabız ve MHRS sistemi ile randevu alanlar bugün itibariyle isteğe bağlı olarak yerli aşı TURKOVAC olmak için randevu alabiliyorlar.

Yerli aşı TURKOVAC bugün itibariyle vatandaşlara uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da hatırlatma dozu olarak dün canlı yayında TURKOVAC aşısı yaptırdı.

Bakan Koca, yaptığı açıklamada “Yerli aşımız TURKOVAC’ı, salgın sebebiyle hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza adıyoruz. Bu vesileyle hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin güçlü bir aşı geçmişi var. TURKOVAC, son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına kadar gelen ilk yerli aşımız oluyor. En son 1998’de verem aşısı üretilmişti. Ben özellikle 50 yıl aradan sonra tamamen yerli Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu bekleyen bir çok vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın hatırlat dozlarını TURKOVAC ile yaptırmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Aşı Randevusu Nasıl Alınır?

Bakan Koca’nın şehir hastanelerinde yerli aşının uygulamaya geçtiğini bildirmesinin ardından vatandaşlar da randevu almak için e-Nabız ve MHRS’ye girmeye başladı. Aşı randevusu alabilmek için ise birden çok yöntem kullanılıyor. Dileyen vatandaşlar ALO 182 hattını arayarak aşı randevusu oluşturabilirken, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız üzerinden de aşı randevusu alınabiliyor. Daha sonra Aşı Randevusu Al bölümü üzerinden tercih edilecek aşı ve aşı olmak için gün/saat seçilerek randevu oluşturuluyor.