Gündem

Belirtileri Korona İle Karıştırılıyor: Koronavirüsten Daha Hızlı Yayılıyor!

Influenza, domuz gribi ve Covid’in belirtileri birbirine benziyor. Kovid-19 ve varyantları ile mücadele ederken grip geri döndü. H1N1 vakaları patladı, yanlış teşhis hastalığı daha da ağırlaştırıyor.

Omicron ve domuz gribi… Her ikisi de solunum yoluyla bulaşıyor.  Belirtilerin birbirine benzediği için teşhiste karışıklık yaşanıyor. Toplumda hızla yayılan Omicron varyantı, influenza ve domuz gribinin belirtilerinin birbirine benzemesi sebebiyle teşhiste karışıklık yaşandığını vurgulayan uzmanlar, ayırıcı teşhis için test yaptırılması gerektiğini söylüyor.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serkan Özbakış hepsinin solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyon olduğunu ve bu hastalıklara yaklaşımın ve tedavilerinin farklı olması sebebiyle erken dönemde doğru teşhis edilmesi gerektiğini söylüyor. Özbakış “Influenza, domuz gribi ve Covid’in belirtileri birbirine benziyor. Son dönemde ateş, öksürük, baş ağrısı, burun akıntısı ile başvuran hastaların sayısında artış var. Özellikle düşmeyen ve 38,5-39 dereceleri bulan yüksek ateşle geliyorlar” dedi.

Belirtileri Birbirine Karışıyor

Dr. Özbakış, “Bunlar birbirine karışıyor. Test yaptırmaktan başka şansımız olmuyor. Aile hekimliklerinde Covid ya da influenza testi yapılmıyor. Testler özel hastanelerde, devlet hastanelerinin bazılarında ve üniversite hastanelerinde yapılıyor” dedi.

Aile Hekimlerinde Hastalık Bilinemiyor

Dr. Serkan Özbakış aile hekimliklerinin henüz ne hastalığı olduğu bilinmeyen ‘ayrışmamış hastalar’ın başvurduğu birimler olduğunu ifade etti. Özbakış “Covid, influenza ve domuz gribi viral hastalıklar. Bu yüzden hiçbirinde antibiyotik kullanılmasına gerek yok. Şikâyetle gelen hastaya belirtileri tedavi eden soğuk algınlığı ilaçları veriyoruz. Covid’den şüphelendiğimiz hastaları teste yönlendiriyoruz. Bunun da sebebi bulaştırmasını engellemek. Artık Omicron’un da etkisiyle aşılı kişilerde Covid, soğuk algınlığı gibi hafif geçiyor. Eğer influenza ya da domuz gribi olduğunu düşünüyorsak ve sıkıntılı bir durumu varsa antiviral dediğimiz özel bir ilaç tedavisi veriyoruz” dedi.

Grip (İnfluenza) Nedir?

Halk arasında grip olarak bilinen influenza genellikle ekim ayında başlayarak nisan ayına kadar uzanan dönemde sıkça rastlanılan mevsimsel ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

Grip Ve Koronavirüsün Ortak Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza ilk olarak boğaz ağrısıyla başlar ve zamanla burun akıntısı, kuru öksürük, halsizlik,ateş baş ağrısı, kusma, kas ve eklem ağrısı ve üşüme gibi belirtileri ortaya çıkar. Koronavirüse özgü belirtiler ise bunlara ek olarak daha yüksek ateş, tat ve koku hissi kaybı ve nefes darlığıdır.

Koronavirüsü Gripten Ayıran Belirtileri

Genel olarak influenza ve koronavirüs belirtileri aynı gibi gözükse de belli başlı bazı belirgin farklılıkları da mevcut. Örneğin; influenzada oluşan burun akıntısı koronavirüste görülmezken, aynı şekilde koronavirüste görülen koku ve tat alma hissizliği de influenzanın belirtileri arasında yer almaz.

Evde Grip Geçirme Yöntemleri

Kekik çayı: Dağ kekiği, vücudu tepeden tırnağa yenileyen ve hastalıklara karşı vücut direnicini arttıran en önemli doğal şifa kaynağıdır. Kekik çayı da bağışıklığın kısa sürede güçlenmesi için grip esnasında tüketilmesi tavsiye edilir. Oldukça geleneksel bir yöntem olan kekik çayı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için özellikle kış ayı boyunca bol bol tüketilmelidir.

Portakal: Hastalıklara karşı vücut direncini arttıran C vitamini, portakalda oldukça fazla bulunmaktadır. Bu yüzden hastalık süreci boyunca bol bol portakal tüketilmesi, hastalıktan daha kısa sürede kurtulmayı desteklemektedir. Portakal, mandalina ve limon gibi besinler bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Soğan: Tarihte bilinen en eski antibiyotik olarak bilinen soğan, vücuttaki toksinlerin ve iltihapların atılması için tüketilmesi tavsiye edilir. Vücut direncini yükselte en önemli besin kaynaklarından biri olan soğanın grip boyunca bolca tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bağışık sisteminin güçlenmesi için özellikle kış aylarında soğan tüketimine özen gösterilmelidir.

Limonlu bal: Boğaz ağrısı ve şiddetli öksürüğün kısa sürede geçmesi; gripten anında kurtulmak için özellikle gece yatmadan önce 1 çorba kaşığı limonlu bal tüketilmesi önerilir. Gece yatmadan içilmesinin sebebi ise genellikle geceleri nükseden grip belirtilerini en aza indirmektedir.

Sumaklı soğan: Sumak ve soğan salatası, mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıklıkla meydana gelen ve yaşam standartlarımızı düşüren grip, nezle ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. Burun akıntısı, şiddetli öksürük ve boğaz ağrısının kısa sürede iyileşmesini sağlar.