Ekonomi

Ekmeğe büyük zam açıklaması! 15 TL’nin üzerinde..

Son dönemlerde gelen peş peşe zam açıklamaları vatandaşları bıktırmış durumda. Yeni yıla gireli henüz gireli 3 gün olmasına rağmen bugün ekmek fiyatlarına zam açıklaması geldi. Konuya ilişkin açıklama Türkiye fırıncılar Federasyonu Başkanı tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada makul fiyat artışının gündeme geleceği belirtildi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, yapmış olduğu açıklamasında, “İşletme giderlerimizde, elektrikte, doğal gazda zam var. Buna paralel olarak yine esnafımızın ayakta durabilmesi için ekmekte makul bir fiyat artışı mutlaka gündeme gelecektir” ifadesini kullandı.

HEMEN OCAK AYININ İÇİNDE FİYATLAR ARTMAYACAK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, giderlerin de zamlandığının altını çizdi. Balcı, açıklamasında “İşletme giderlerimizde, elektrikte, doğal gazda zam var. Buna paralel olarak yine esnafımızın ayakta durabilmesi için ekmekte makul bir fiyat artışı mutlaka gündeme gelecektir ama bu demek değildir ki hemen ocak ayının içerisinde ekmek fiyatları ciddi anlamda artacak. Böyle bir algının kamuoyunda yer almasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, genel merkezde bir toplantı düzenledi. Geçtiğimiz yılın ocak ayı içerisinde ekmeğin kilogram fiyatının azami 10 lira söyleyen Balcı, şu an ekmeğin kilogramının 12 liradan satıldığını belirtti.

FİYAT ARTIŞI YÜZDE 20 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Balcı, yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“İllere göre fiyat ve gram farklılığı olsa da 12 liranın üzerinde 12,5 lira olan birkaç vilayetimiz var. 200 gram ekmek 2,5 liradan satıldığında kilogram fiyatı 12,5 liraya denk geliyor. Bunun yanında 250 gram ekmek 3 liraya satıldığında da kilogram fiyatı 12 liraya denk gelmekte. Yani geçtiğimiz yıl içerisinde birçok girdimize rağmen ciddi anlamda fiyat artışı meydana gelmesinden dolayı ekmekteki fiyat artışının yüzde 20 olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz”

HEDEF 15 TL’NİN ALTINDA TUTMAK’

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, 2022’deki ekmek fiyatını 15 liranın altında tutmayı hedeflediklerini söyleyerek sözlerine şu şekilde son verdi:

“Biz bu süreçte ayakta durmanın mücadelesini veriyoruz. Azami fiyatta kilogram fiyatının 15 liranın üzerinde olmaması için çalışıyoruz. 14 lira olduğunda 210 gram ekmek 3 lira olur. 15 lira olduğunda 200 gram ekmek 3 lira olur. Fiyatlar illere göre değişiklik arz edebilir”