EkonomiGündem

Benzin ve motorinin ardından çok büyük zam daha yapıldı! Resmen duyuruldu: Yüzde 120 zam yapıldı

Bilindiği gibi yakın zamanda benzin motorin ve LPG fiyatlarına dev zamlar yapılmıştı. Elektrikli otomobillerin bataryalarını şarj istasyonlarında doldurmanın maliyeti yüzde 120’den fazla arttı.

DEV ZAM YAPILDI

Benzinli, dizel veya LGP’li araç sahiplerine birbiri ardına gelen zam haberlerinden sonra elektrikli araç sahiplerine de kötü bir haber geldi. Elektrikli otomobillere şarj hizmeti veren kuruluşlar fiyat tariflerini güncelledi. Konu ile ilgili olarak Sözcü’nün yaygın bir elektrikli şarj hizmeti veren kuruluşun fiyat tarifelerinden yaptığı derlemeye göre, AC Tip 2 soketler için 7.4 kW’a kadar olan şarj hizmeti dakika başı 25 kuruştan 55 kuruşa çıkarken 50 kW’a kadar olan DC CCS ve CHAdeMO soketler için şarj maliyeti dakika başı 1,7TL’den 3,9 TL’ye çıktı.

Yurtdışında çevreye duyarlılık, konforlu sürüş ve düşük yakıt maliyeti gibi sebeplerden dolayı tercih edilen elektrikli araçlar, Türkiye’de yüksek fiyatları ve fahiş Özel Tüketim Vergisi gibi uygulamalar nedeniyle çok fazla tercih edilmiyor. Ancak bu araçları kullananlar için yeni bir maliyet kalemi daha geldi.

Yeni zamlar kapsamında elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artış yapıldı. Bundan dolayı şarj istasyonu işleten kuruluşlar da tarifelerine zam yaptı.

FİYATLAR SERT YÜKSELDİ

Elektrikli araçlarını şarj etmek isteyenlerin maliyeti güç tipine göre yüzde 109’dan yüzde 130’a kadar arttı.

Bu gelişmeler kapsamında bir Tesla Model 3’ü en ucuz şekilde yüzde 80’e kadar şarj etmek için eskiden 72 TL gerekirken şuanda sürücülerin 30 dakikalık şarj hizmeti için 177 TL ödenmesi gerekiyor. Bununla beraber bir Hyndai Kona’nın ise yüzde 80’lik şarj maliyeti 114 TL’den 260 TL’ye çıkarken Porche Taycan’ı şarj etmek isteyen bir sürücünün maliyeti ise 122,5 TL’den 276,5 TL’ye çıktı.