GenelGündemSağlık

3. doz aşı olup yan etkiye maruz kalanlar dikkat! Aşıdan sonra ağrı kesici içilir mi?

Koronavirüsün aşılama sürecinde 3. dozlara resmen geçildi. Hastaneler aşılarını yaptırmak isteyenlerle dolarken aşının neden olabileceği yan etkiler de sık sık gündeme gelmeye başladı. Peki bu yan etkiler görüldüğünde ne yapmak gerekiyor? Aşıdan sonra ağrı kesici içilir mi?

Aşıdan sonra özellikle aşının yapıldığı bölgede şişlik, ağrı hissedenler ile baş ağrısından muzdarip olanlar, aşının ardından ağrı kesici alınıp alınamayacağını merak ediyorlar. Uzmanlar ise aşıdan sonra Parasetamol içeren ağrı kesicilerin kullanımında herhangi bir sorun olmadığını ifade ediyorlar. Bu ilaçların aşının etkinliğini düşürmediği de belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın sitesindeki resmi açıklamalar da bu görüşü doğruluyor. Sitede verilen bilgilere göre ağrı ve ateş görülen herhangi bir yan etki durumunda Parasetamol etken maddesi içeren herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanılabilir.

PARASETAMOL İÇEREN İLAÇLAR

Parol

Majezik

Vermidon

Aferin

Gripin

Calpol

Minoset

Panadol

Excedrin

Tylenol

AŞIDAN SONRA ANTİBİYOTİK ALINIR MI?

Sağlık Bakanlığı Aşı Portalı’nda yer alan bilgilere göre, antibiyotik kullanmak kovid-19 aşısı olmada herhangi bir engel durumu yaratmıyor. Antibiyotik kullanma sürecinde de aşı takvimine göre uygulamaya devam ediliyor. Buna göre; antibiyotik kullanırken kovid-19 aşısı olunabilir; ancak vücutta ateşle seyreden bir hastalık varken aşı uygulandığında aşıya karşı yanıt azalabilir. Bu nedenle ateşli hastalık geçirmekte olan kişilerin 48 saat ateşsiz olduktan sonra, şikayetleri azalınca aşı olmaları öneriliyor.