GenelSağlık

Domuz gribi mi yoksa koronavirüs mü? Belirtileri iyice birbirine karıştı!

Koronavirüsün Omicron varyantı kriz yaratarak ilerlemeye devam ederken ülkemizde son 24 saatin vaka sayısı 54 bine fırlamış durumda. Ancak diğer yandan da domuz gribi gibi bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Hastanelerin hem koronavirüs hem grip vakalarıyla dolu olduğu konusunda da dikkat çekici açıklamalar geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi COVID-19 Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tabip Odası COVID-19 İzlem Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, her iki hastalığa dair açıklamalarda bulundu.

Aykaç, influenza virüsü ve Omicron varyantının ayırt edilebilmesi için öncelikle solunum yakınmaları olan kişilere viral etkenleri (influenza, rino, parainfluenza, SARS-COV 2 vb) içeren test yaptırmaları gerektiğini dile getirdi ve şunları kaydetti:

“Dünya ve ülkemiz iki yıla yaklaşan bir sürede yüzyılın en önemli pandemisi olan COVID-19 mücadele etmektedir. Yaz döneminde hükümetlerin kısıtlamaları ortadan kaldırması sonucunda, sonbahar ayları ile dünyada olgu sayılarında yeniden artış başlamıştır. 5 Ocak 2022 tarihi itibariyle tüm dünyada vaka sayısı 290 milyonu, yaşamını kaybedenlerin sayısı da 5 milyon 446 bini aştı. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığının resmi verilerine göre toplam vaka sayısı 9 milyon 136bin ve vefat sayısı ise 80 bini geçti. Kış ayları okulların açıldığı, zamanımızın çoğunun kapalı ortamlarda geçirdiğimiz aylardır. Bu nedenle bu mevsim özellikle solunum yolu ile bulaşan tüm hastalıkların da arttığı zamanlardır.”

“COVID-19 hastalığında en sık görülen yakınmalar ateş, kuru öksürük, yorgunluk ve nefes darlığıdır. Ancak genel vücut kırgınlığı, kas – boğaz – baş – eklem ağrısı, kaslarda güçsüzlük ve ishal de görülebilmektedir. Bazı çalışmalarda koku ve tat duyusu kaybı, görme bozuklukları olduğu ve bu yakınmaların merkezi sinir sistemi tutulumuna işaret ettiği bilinmektedir. Benzer biçimde solunum güçlüğü ve oksijen düzeyinin düşmesi de hastalığın ağırlığını gösteren yakınma ve bulgulardır.”

“Influenza (domuz gribi) COVID-19 gibi öldürücü olabilir. CDC 2019 yılı için gribe bağlı ölümü nüfus başına ölümü 1.8/100.000 olarak raporlarken, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 verilerine göre geçen yıl gripten ölen kişi sayısı 650 bin kişi oldu. 2010-2020 arasında ortalama yıllık 9-41 milyon kişide Influenza hastalığı, 140-711 bin hastane yatışı, 12-52 bin ölüm gerçekleşirken, 2019-2020 arasında ABD ‘de 20.000 kişi ölmüştür.”