Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Ülkemizdeki gençlere devlet desteği resmen duyuruldu: Gençlere aylık 1.275 lira veriliyor

İşletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj ücreti de asgari ücrete yapılan zam sonrasında arttı. Staj yapan gençlere yönelik ilk adım atıldı. Bu doğrultuda 1275 liralık harçlık da duyuruldu. Bunun yanı sıra kalfalara da 2 bin 126 lira verileceği bildirildi. Tüm bunların yanı sıra staj ücretlerine devlet katkısının 5 yıl devam edeceği bildirildi.

İLK ADIMDA 1.275 TL

Konu ile ilgili olarak işletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj ücreti de asgari ücretle birlikte arttı. Bu yıl staj yapan gençler mesleğe ilk adımda 1.275 lira harçlık alacak. Yirminin altında çalışanı olan işletmede bu tutarın 850 lirasını devlet karşılayacak.

KALFALARA 2 BİN 126 TL

Kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine de ne kadar ödeneceği belli oldu. Bu doğrultuda kalfalara 2 bin 126 lira ödeme yapılacak. Bununla beraber staj ücretlerine devlet katkısının 5 yıl devam edeceği bildirildi. Milyonlarca öğrenci ve işvereni ilgilendiren stajda merak edilen soruların yanıtları da paylaşıldı. Bu kapsamda sorular ve yanıtları şöyle oldu:

SORU VE CEVAPLAR

1-Stajyerlerin işyerindeki statüsü nedir?

Sigortalı kabul edilmekle birlikte işçi statüsünde bulunmuyor. Firmaların personel sayısının yüzde 5’inden az olmamak üzere öğrencilere beceri eğitimi zorunluluğu var.

2- Bu yıl ne kadar ödeme yapılacak?

Asgari ücretin net tutarının yüzde 30’u kadar (Bu yıl 1.275 lira), kalfalık yeterliliği kazanan 12’inci sınıf öğrencilerine de asgari ücretin yüzde 50’sinden az olmayacak kadar (2.126 lira) ödeme yapılacak.

3-Devlet katkısı ne kadar sürüyor?

Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamının devlet katkısı olarak ödenmesine ilişkin süre, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından itibaren 5 eğitim ve öğretim yılı uzatıldı. Stajyer çalıştıran kamu kurumlarına ise devlet katkısı bulunmuyor.

4- Devlet katkısı ne zaman verilmeye başlıyor?

Karar uyarınca ödenen devlet katkısı, ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılacak..

5-Stajda sigorta yaptırma zorunluluğu var mı, maliyeti kim karşılıyor?

Üniversite eğitimleri sırasında staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılıyor, sigorta primleri okulları tarafından karşılanıyor.