EğitimGündemSağlık

Koronavirüs vaka sayıları patlayınca Sağlık Bakanlığı’ndan ek tedbir kararı! Yüz yüze eğitim sona mı eriyor?

Son 24 saatlik verilerle 68 bin 413’e ulaşan koronavirüs pozitif vaka sayılarının bu ayın sonuna kadar 100 bine dayanması bekleniyor. Sebebi ise yüksek bulaşıcılığı olan Omicron varyantı. Avrupa ülkeleri salgına karşı önlemleri ve kapanmaları tek tek geri getirirken Türkiye’de ise bu yönde henüz bir adım atılmadı. Giderek bulaşan salgının yarattığı tehlikeye karşın henüz resmi bir tedbir açıklaması gelmedi. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde bazı ek önlemlerin olduğu konuşuluyor. İşte detaylar…

Sağlık sistemi ile ilgili şu anda bir sıkıntı yaşanmıyor ancak zorlanmaya başladığı anda ne tür uygulamalar yapılacağı ile ilgili bir yol haritası da hazırlanıyor. Yol haritasında adım adım neler yapılabileceğine ilişkin maddeler yer alıyor.

Üzerinde durulan önlemler, AVM, tiyatro, konser, restoran ve cafelerdeki denetimlerin sıklaştırılması, belli alanlara aşı kartı ya da PCR testi ile girilmesi. Duruma göre kapalı alanların kullanım kapasitesinin yüzde 50’ye düşürülmesi bulunuyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM SONA MI ERİYOR?

Salgın sürecinde alınan en önemli kararlar ise okulların kapatılıp yeniden açılmasıydı. Bu nedenle okullardaki vaka sayıları takip edilecek. Vakaların çok artması halinde bulaşın kesilmesi için Ocak ayı sonundaki iki haftalık ara tatilin öne çekilerek bir hafta uzatılması üzerinde duruluyor.

Üniversitelerde birçok öğrencinin finaller nedeniyle hasta olduğu halde test yaptırmadığı ve bulaşın çok arttığı belirtiliyor. Finaller sonra verilecek ara ile bu zincirin de kırılabileceği düşünülüyor.

BAKAN KOCA’DAN KRİTİK UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkati çekerek, mecburi olmayan ziyaret ve görüşmeler ile kalabalık ortamlardan kaçınılması uyarısında bulundu. Koca Twitter paylaşımında “Vakalar artıyor. Yapılması mecburi olmayan ziyaretlerden ve görüşmelerden, kalabalık ortamlardan kaçınalım. Daha sakin ve tedbirli davranalım. Hareketliliğimiz azaldıkça Omicron’un da hızı kesilecek” ifadelerini kullandı.