Ekonomi

Altın fiyatlarında ibre tersine dönüyor! Tarih verildi!

Yatırımcıların ve vatandaşların merakla beklediği altın fiyatları için son dakika açıklaması geldi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu yeni ekonomik adımlar sonrasında hem dolar hem de altın düşüşe geçmişti. Ancak altın bugün haftanın son işlem gününde yeniden yükselişe geçti.

Yatırımcılar ve piyasasındaki ekonomistler altın için tahminlerini peş peşe sıralayarak yatırım yapacaklara uyarılar sunuyor. Peki, altında son durum ne? Merak edilen açıklamaları ve tarihi İslam Memiş duyurdu. İşte o açıklama..

800 TL CİVARINDA

Geçtiğimiz hafta gram altın yeni haftaya 638 TL’den başlamıştı. Dolar ve küresel fiyatlardaki yükseliş ile haftayı 783 TL’den tamamlayan altın Pazartesi günü gerileme yaşadı. Bugün ise piyasalardan alınan son bilgiye göre gram altın 800 TL seviyelerinde..

14-14,50 BANDI ÖNEMLİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Fed FOMC tutanakları vardı. Bu tutanaklarda Fed’in 2022 yılında beklenenden önce faiz artırma olasılığından bahsedildi. Büyük ihtimalle Mart itibariyle bunu başlatabilir. Bu rapor açıklandıktan sonra piyasalarda dolar varlıklarında toparlanma, emtia fiyatlarında altının ons bazında be kripto para piyasasında düşüşler gördük. Ama dolar kuru 13,80 liraya doğru ataklar gösterdi. Bizim kırmızı çizgimiz 13,80 liraydı. Ama dolar burada kalıcı olursa 14 -14,50 bandı önemli. Ama bunun test edileceğini düşünmüyorum. Bugün önemli bir gün. Amerika’da tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. İstihdam verisinden sonra emtia ve dolar fiyatında aşağı veya yukarı yönlü kırılma göreceğiz”

Yatırımcıların risk durumunu değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Memiş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Düşerken de yükselirken de kazanıyoruz. Örneğin elimizde 100 gram altın varsa yarısını dolarda yarısını altında bekletirsem, altın düştüğü zaman elimde dolarım olduğu için altın alabileceğim. Altın yükseldiği zaman ise elimizde altın olduğu için dolar alabileceğiz. Risk dağılımını yapıyoruz ve bunu parite işlemi ile yapmamız önemli. Böylece her zaman fiyat düşerken de yükselirken de kârda çıkarız, zarar etmeyiz”

ALTIN İÇİN ALIM FIRSATI BİTİYOR MU?

“Gram altına yatırım yapacaklar ise 700 lira seviyesini ve altını beklemesi gerekiyor. Yani 800 lira üzerinde gram altın almayı tercih etmem” diyerek yatırımcıya önemli bir tavsiyede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Küresel piyasalarda 2022 karışık geçecek. En geç şubat ayı sonuna kadar alım noktasındaki beklentimi sonlandıracağım. Mart ayı itibariyle de yıl sonuna kadar beklemeyi düşünüyorum. Benim tahmin ve öngörüme göre 2022 yılının ilk çeyreğindeki alım fırsatları mart ayından sonra bir daha gelmeyecek. Uzun vadeli şekilde ve miktarları üzerine koyup arttırarak yolumuza devam edeceğiz”