Sağlık

Koronavirüse çare olduğu duyuruldu! Kilosu sadece 40-45 TL!

Koronavirüs salgını son dönemlerde yine vaka artışı ile birlikte can sıkmaya devam ediyor. Güney Afrika’da ortaya çıkan ve pek çok ülkeye bulaşan Omicron varyantını kapsamında bir ürünün hem gelir kapısı olduğu hem de koronavirüse iyi geldiği duyuruldu. Yeşilinin kilosunun 5 TL, kurusunun kilosunun ise 40-45 TL arasında olduğu belirtildi. İşte merak edilen detaylar..

Halk arasında cennet hurması, Japon hurması ve cennet elması olarak da bulunan Trabzon hurması son dönemlerin en çok aranan meyveleri arasında yerini alıyor. Genellikle yaş olarak satılan meyvenin kurusunun hem gelir kapısı hem de koronavirüse iyi geldiği belirtildi. Türkiye’nin pek çok notasında ise pekmezi yapılıyor. Ancak adının içinde ne kadar Trabzon olsa da üretimin en az olduğu yerlerden biri Trabzon.

“KURUTULMUŞ HALİ İLE TANIŞTIK”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, yılda yaklaşık 15 bin ton civarında üretim yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Denizli’de yapılan Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı günlerinde hurmanın kurutulmuş hâliyle tanıtımına başladık. Orada Trabzon hurmasına çok büyük bir ilgi oldu. Bunun ekim sahaları kirazdan bile daha üst noktalara taşmaya başladı. Honaz’da yaklaşık 14-15 bin ton civarında kiraz yetiştirilirken, şimdi bir o kadar da cennet hurmasına karşı potansiyel oluştu”

KİLOSU 5 TL KURUSUNUN KİLOSU 40-45 TL

Öte yandan Honaz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Tok ise Denizli’de cennet hurmasının şu anda sadece yeşilinin satıldığını ve kilosunun 5 TL, kurusunun ise 40-45 TL arasında olduğunu söyledi.

“TRABZON HURMASINDA YOĞUN OLARAK BULUNUYOR”

Japonya’da konuyla ilgili yapılan bir çalışma sonucunda Trabzon hurmasının koronavirüs ile savaştığını ortaya koydu. Fonksiyonel Tıp ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Gültekin ise şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği üzere koronavirüs tükürükle etrafa yayılan parçacıklarla kolayca bulaşıyor. Bu nedenle virüsün tükürük ve ağız boşluğunda etkisiz hâle getirilmesi önemli. Japonya’da yapılan çalışmada Trabzon hurmasından elde edilen tanen kullanıldı. Ağız yoluyla verilen tanenin farelerin vücudundaki virüs yükünü azalttığı, bu sayede hem diğer farelere bulaşmanın olmadığı hem de hasta hayvanda gelişen zatürrenin şiddetinin daha hafif olduğu gözlendi. Tanen maddesi güçlü antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteye sahip. Trabzon hurmasında yoğun olarak bulunur. Çalışmalar, Kovid – 19 virüsünü doz ve kullanım süresine orantılı olarak baskıladığını gösteriyor”