GenelGündem

Çevre Bakanlığı, tüm apartman ve siteler için yeni düzenlemeyi duyurdu! Artık zorunlu olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm apartman, site ve diğer konutlar için Sıfır Atık Projesi kapsamında yeni bir zorunluluk getirdi. Buna göre geri kazanılabilir atıklar için ayrı kutular bulundurulması artık zorunlu hâle geldi. Diğer yandan toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılması için de ek önlem alınacak.

Bakanlık tarafından 2019 yılında yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği’nce öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ve vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezlerinin teknik özelliklerine ilişkin esaslar yayımlandı.

Düzenleme ile toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak amacıyla biyobozunur atıklar için ayrı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi zorunlu olacak. Ayrıca site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle mevcut ve yeni yapılacak tüm binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu geldi. Vatandaşların atıklarını bırakabilmeleri için kurulacak Atık Getirme Merkezleri’nin teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.

Uygulamayla atık biriktirme ekipmanı renginin seçiminde ise:

geri kazanılabilir atıklar için mavi,
diğer atıklar için koyu gri,
biyobozunur atıklar için kahverengi,
cam atıklar için yeşil,
plastik atıklar için sarı,
metal atıklar için gri,
kâğıt atıklar için mavi,
kompozit atıklar için turkuaz,
bitkisel atık yağ için koyu mavi,
atık ilaçlar için beyaz,
tekstil atıkları için pembe,
atık elektrikli ve elektronik eşyalar için mor renk kullanılacak ya da mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne uygun renkte etiketleme, giydirme, renklendirme yapılabilecek.