GündemSağlık

Omicron’un Yeni Semptomları Ortaya Çıktı! Bunlardan Biri Varsa Hemen Hastaneye Başvurun!

Omicron’un belirtilerini netleştirmeye çalışan bilim insanları bu varyantla birlikte saç dökülmesi, konjonktivitin (pembe göz), deride kabarıklık, kırmızılık veya kurdeşen gibi döküntü meydana geldiğini belirledi. İşte Omicron’un en sık görülen belirtileri…

Omicron varyantına karşı araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pelin Kartal, omicron varyantında görünen yeni semptomları deride kabarıklık, kırmızılık veya kurdeşen gibi döküntü olarak duyurdu. Amerikan Dermatoloji Birliği Akademisi ise Kovid-19’un son dönemde öne çıkan semptomlarından birinin de saç dökülmesi olduğunu belirtti.

İngiliz bilim insanları son bir ay içerisinde Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda saç kaybı ve konjonktivit (pembe göz) belirtileri ortaya konulduğu belirtildi. Bu varyantın gözde bulunan ACE2 enzimlerini etkilediğini dile getirdi. Amerikan Dermatoloji Birliği Akademisi de Kovid-19’un son dönemde öne çıkan semptomlarından birinin de saç dökülmesi olduğunu duyurdu. Omicron varyantının en sık görülen belirtileri ise burun akıntısı, boğaz ağrısı ve baş ağrısı.

Daha Bulaşıcı Ama Daha Hafif Atlatılıyor

Omicron’un diğer mutasyonlara kıyasla daha bulaşıcı olduğu ancak daha hafif atlatıldığı belirlendi. Bilim insanları Omicron varyantının daha düşük şiddette seyretmesini hem bu varyantın özelliklerine hem de aşı ve enfeksiyon sayesinde artan bağışıklığa bağlıyor.

Çocuklarda Daha Sık Görülmekte

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pelin Kartal, İngiltere’de yapılan araştırmaya göre ‘Omicron’ varyantı tespit edilen hastaların yüzde 20’sinde deri semptomlarının ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Kartal, ‘Omicron’ varyantındaki deri tutulumlarının daha çok çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirterek, “Covid-19’da genç ve çocuklarda pek bulgu olmuyordu. Burada bir farklılık var. Deri tutulumu daha farklı ve yüzde 20 oranında görülüyor. Deri bulguları özellikle kaşıntı, deride kabarıklık, kırmızılık, isilik ya da kurdeşen dediğimiz şikayetlerle karşımıza çıkıyor. Bunlar da daha çok diz, dirsek ve ayaklarda görülebiliyor. Yine deride kabarık, hafif yanma ile karakterize kaşıntılı, biraz ağrılı olabilen kırmızı ve morumsu kabarıklıklar da olabiliyor. Bunlar da ellerde morarma olursa oksijen ihtiyacı olduğu ve acil duruma sebebiyet vereceği için önemli. Bunlar da çocuklarda daha sık görülmekte” diye konuştu.

Deri Döküntüsü Varsa İhmal Etmeyin

Prof. Dr. Kartal, ‘Omicron’ varyantı tespit edilmeden önce deri bulgularıyla kişide kendini gösterdiğini vurgulayarak, “Enfeksiyonun başlayıp klinik olarak ortaya çıkmadığı dönemde bu bulgular görülebiliyor. O yüzden bir haberci niteliği haline gelebiliyor. Bulaş bu varyantta çok önemli. Çocuklarımızda böyle bir bulgu varsa mutlaka test yaptırmamız açısından da bizi uyarmakta bu durum. Tedavi sonrasında da bu bulguların hemen geçmediği raporlanmış. Bizim de bu bulgulara dikkat ederek hastalara böyle yaklaşmamız gerekmekte. O yüzden deri bulguları bize bir haberci olarak karşımıza çıkabileceği için bu bulguları gördüğümüzde hemen teste gitmemiz önemli. Deri bulguları hemen geçmiyor. Bazen tedavi sonrasında bile bir süre devam ediyor ama mutlaka kalıcı bir hasar bırakmadan geçiyor” dedi.

Konjonktivit Nedir?

Halk arasında ‘pembe göz’ ya da ‘kırmızı göz’ hastalığı olarak bilinen konjonktivit, gözdeki şeffaf dokunun ve göz kapaklarının iltihaplanması olayına denir. Bu rahatsızlık gözde kanlanmaya yol açar.