Kış aylarında ihmal nedeniyle artıyor! Uzman isim bu zehirlenmelere dikkat çekti!
Özellikle kış aylarında ihmal nedeniyle soba ve bacalardan kaynaklı karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri, düşünülenden de tehlikeli ve sonucu ölüme varabilen bir durum.Üstelik yapılan araştırmalara göre hamile kadınları etkilediğinde bebekler anne karnında
Özellikle
kış
aylarında ihmal nedeniyle soba ve bacalardan kaynaklı karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri, düşünülenden de tehlikeli ve sonucu ölüme varabilen bir durum. Üstelik yapılan araştırmalara göre hamile kadınları etkilediğinde bebekler anne karnında ölebiliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe de
kış
aylarında artışa geçen zehirlenme olaylarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
DHA muhabirlerine konuşan Prof. Dr. Sebe, sıklıkla havalandırmanın olmadığı ortamlarda meydana gelen, koma ve ölüme götüren bu zehirlenmelerden kaynaklı acile başvuruların arttığını kaydetti. Bu gazın insanlara bir anlamda 'boğma' etkisi yarattığına dikkati çeken Prof. Dr. Sebe, "Karbonmonoksit gazı özellikle oksijensiz ortamda, yanma devam ettikçe oluşan bir gaz. Oksijenden 200 kat daha fazla kandaki hemoglobine bağlanıyor ve insanları bir anlamda boğmuş gibi oluyor. Vücutta oksijenlenme olmuyor. Oksijen yerine karbonmonoksit bağlanıyor. Dolayısıyla tüm organlar hasar görüyor. En başta beyin, göz, kalp, karaciğer, böbrek gibi organlara zarar vermeye başlıyor. Koma ve ölüme kadar götürüyor" açıklamasını yaptı.
Belirtileri Nelerdir?
"İlk belirtileri baş ağrısı, bulantı, bilinç bozukluğudur. Ortamdaki bu gaz seviyesi arttıkça uykuya meyil, bayılma, görme bozuklukları, nefes darlığı, kusmalar, koma gibi durumlar ortaya çıkıyor. Gaz miktarı daha da artarsa ölüme neden oluyor. Genellikle karbonmonoksit zehirlenmeleri ile acile başvuran ve ileri derecede zehirlenme olan kişilerde ise ciltte 'Cherry red' denilen kiraz kırmızısı renk oluşuyor. Ama bunlar geç bulgular. Vakanın kaybedilmek üzere olduğunu gösteriyor."
Hamileler Dikkat!
"Hem anne hem bebek için ölümcül bir durum. Daha düşük oranda karbonmonoksite maruz kalmış olsalar da gebe hastalar, fetüs ya da bebek için risk teşkil ediyor. Etkilenme veya kayıp oranları gebe hastalarda daha yüksek. Bebekler de anne karnında ölebiliyorlar. Bu hastalara yüksek doz oksijen verip gerekirse solunum cihazına bağlayarak entübe ediyoruz. Bazen de kan değişimine kadar giden bir tedaviye başvuruyoruz."
Bakmadan Geçme





