GündemSağlık

Türkiye’de vaka sayılarında kırmızı alarm! Aşısızların pandemisi çok kötü vuracak!

Ülkemizde son 24 saatin vaka sayıları 74 bin 266’ya ulaştı ve vakalar ülke çapında kırmızı alarm yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar da pandeminin artık aşısızların pandemisi olduğunu peş peşe vurguluyorlar. Son olarak Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Akelma da Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu. Delta varyantıyla kıyaslamada bulunan Doç. Dr. Akelma’nın açıklamaları haberimizde…

AA’ya konuşan uzman isim, geçen yıl Ağustos ayında Delta varyantının pikini yaşadıklarını ifade etti ve sağlık çalışanları olarak yılmadan salgınla mücadeleye devam ettiklerini kaydetti. Doç. Dr. Akelma, son bir yıl içerisinde yaklaşık 2 bin 500 Kovid-19 hastasının hastanede tedavi gördüğüne dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Bunların büyük bir çoğunluğu yoğun bakıma geldi. Hastaların yaklaşık yüzde 20’sini kaybettik. Yoğun bakım mücadelesinde birebir hastalarla muhatap olduk. Hastaların her durumunu görebildik, acılarını hissedebildik. Salgında 2 yılı geride bıraktık ve hastalığı daha iyi tanıdık. Hastalıkla mücadeleyi biliyoruz.”

Aşı çalışmalarıyla yoğunluklarının kısmi olarak azaldığını anlatan Akelma, Kovid-19’a bağlı çeşitli varyantların ortaya çıktığını, Güney Afrika kökenli Omicron varyantının da çok hızlı bulaştığını, bu varyantın Türkiye’de ve dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olduğunu söyledi.

AŞISIZLARIN PİKİ OLACAK

Omicron’un yoğun bakım hastalarını çok artırmadığı yönünde gelen ilk bilgilerin olduğunu belirten Akelma, şunları kaydetti:

“Ağır geçirilmez diye düşünüyoruz ancak aşısızların yine bir pikiyle karşılaşabiliriz çünkü Omicron aşısızlar ve aşısız ek hastalığı olan kişilerde tıpkı Delta varyantı kadar etkili ve o kadar ölümcül. Aşısızların pikini yaşayacağız ve uğramayacağı ev kalamayacağını düşünüyoruz. Omicron ile ilgili bilgiler henüz sınırlı. Hasta sayısının artırmasından endişe duyuyoruz. Neredeyse hastalığın uğramayacağı ev olmayacaktır. Bu da oransal olarak belki hastanelere yatışları da artırabilir.”

Akelma, vatandaşlara aşı yaptırmaları çağrısında bulunarak, “Vatandaşlarımız aşıya olan ilgilerini devam ettirsinler, aşılarını tamamlasınlar. Aşısızların pikini yaşayacağız. Artık bu hastalık Omicron’la birlikte aşısızların pandemisi olacak.” ifadelerini kullandı.