Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Son dakika gelişmesi: SGK emekli aylıkları ve ikramiyelerle ilgili yeni düzenlemeyi duyurdu!

Son dakika… Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşları ile ikramiyelerle ilgili yeni yıl düzenlemesini duyurdu. Açıklanan flaş değişikliklerle birlikte maaş günlerinde ve ikramiye geri ödemelerinde değişikliğe gidildi. İşte SGK’ya ait yeni düzenlemeler…

Maaş Günlerinde Değişiklik

SGK, yığılma olmaması için emekli aylığı ödemelerini ay içinde farklı günlere yayıyor.

Emekli Sandığı mensuplarının (4/1-c) aylığı her ayın 1 ila 5’inde,
SSK’lıların (4/1-a) aylıkları her ayın 17 ila 26’sında,
BAĞ-KUR’luların (4/1-b) aylıkları da her ayın 25 ila 28’inde ödeniyor.

Ödeme günleri emeklilik tahsis numarasının son rakamına göre belirleniyor.

Emekli Sandığı’na tabi kamu görevlilerinin emekli aylığı, ödeme günleri hafta sonu veya resmi tatil gününe rastlasa da bankadaki hesaplarına yatırılıyor. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının ödeme günü cumartesiye rastlarsa ödemeler cuma günü, pazar gününe rastlarsa pazartesi günü yapılıyor. Ödeme günlerinin herhangi birinin cumartesi veya pazar dışında resmi tatil gününe rastlaması halinde ise SGK’nın belirlediği tarihte ödeme yapılıyor. 2021 yılı sonuna kadar da uygulama bu şekilde ilerlemişti Mevcut uygulamada, gelir ve aylıklar SGK tarafından belirlenen tarihte peşin olarak ödendikten sonra ödeme yapılan kişinin ölümü veya durum değişikliği halinde geri alınmıyor.

İkramiyeler Geri Alınmayacak

Bayram ikramiyeleri normalde bayramın içinde bulunduğu ayda ödeniyor. Ancak, bazı yıllarda ikramiye ödeme tarihi, bayramın içinde bulunduğu aydan önceki aya alınabiliyor. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verildikten sonra kişinin ölümü veya örneğin yetim aylığı alan kız çocuğunun evlenmesi gibi durum değişikliği halinde ikramiye geri alınıyordu. Yeni yıldan itibaren bu uygulamaya da son verilecek. Emeklilere ödenen bayram ikramiyesi hiçbir şekilde geri alınmayacak.