Editörün SeçtikleriGenelSağlık

Sakın koronavirüse yakalanmayın! Virüs direkt bunu tetikliyor, ölüme kadar gidebiliyor

Koronavirüsle 2 yıllık mücadele sürerken bilimsel araştırmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Yeni tip koronavirüsün hastalık sürecinde oluşturduğu etkiler bir yana, vücudun diğer organlarını maruz bıraktığı çok daha ciddi etkiler de yapılan bu araştırmaların bir parçası. Çalışmalar özellikle virüsün kalbe olan olumsuz etkisi etrafında şekilleniyor. Son olarak Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor İsmail Erdoğu da kovid-19 virüsünü geçirmiş olan hastaların kalp kasında iltihaplanma görüldüğünü belirterek uyardı.

İHA muhabirlerine konuşan uzman isim şöyle açıkladı:

“2019 yılından beri bir endemik salgın yaşıyoruz. Tüm dünya üzerinde etkisi olan bir salgın, hala daha geçmiş değil. Aşılarımızı olduk ama ne yazık ki hastalıktan kurtulamıyoruz. Hastalık özellikle akciğerler olmak üzere vücudun bütün organları etkiliyor. Dünyadaki en yaygın hastalıkların kalp hastalıkları olduğunu düşünüyoruz.”

“Buna bağlı olarak bu virüsün özellikle kalp hastalıklarında etkili hale geldiği görülüyor. Virüsü geçiren hastalarımızda özellikle virüse bağlı olarak kalpte kalp kasında iltihaplar gözleniyor. Aynıca kalp krizini tetiklediğini görüyoruz. Virüsün direk kalp kasına etkisi çok yaygın değil. Sıklık olarak binde 1 ile 3 civarında görülüyor”

Çok Daha Ölümcül

Doktor Erdoğu, kalp krizi nedeniyle ölüm oranlarının kovid-19’a göre yüksek olduğunu söyleyerek:

“Kovid-19’a yakalanıp ölme sıklığıyla kalp krizine yakalanıp ölme sıklığı kalp krizinde çok daha yüksek. Dolayısıyla bizim gibi toplumlarda sağlıklı yaşamadığımız için kalp hastası olma ihtimalimiz daha yüksek diğer toplumlara göre. Ama bir yandan da kovid-19’dan korkup hastaneye gitmeyince kalp kriziyle acillere gitmek zorunda kalıyoruz” açıklamalarında bulundu.