Gündem

2 Milyondan Fazla Esnafı Çok Yakından İlgilendiren Yasa Meclis’te! TESK Başkanı Perakende Yasası ile İlgili Açıklamalarda Bulundu

Türkiye’de, özellikle pandemi döneminde gelen yasaklama uygulamaları, işletme ve işyerlerinin kapatılması ya da sınırlı saat aralıklarında çalışması gibi gelişmeler sonrasında birçok esnafın mağduriyeti de arttı. Pandemi döneminde birçok esnaf kazançlarında kayıplar yaşadı ve birçoğu da kepenk kapatmak zorunda kaldı. Piyasa genelinde rekabet artmaya devam ederken, esnaf vatandaşlar da gözünü kulağını Meclis’te bekleyen Perakende Yasası’na çevirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de bu konuya dikkat çekti ve 2 milyondan fazla esnafın, bu yasanın Meclis’ten geçmesini istediğini dile getirdi. Palandöken, zincir marketlerin açılış, kapanış ve sattıkları ürünlere kurallar getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

TESK Genel Başkanı: Haksız Rekabete Karşı Korumanın Tek Yolu Perakende Yasası

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamasında “Taslak halinde Meclis’te bekleyen ve esnafın haksız rekabete karşı korunmasının tek yolu olan Perakende Yasası bir an önce hayata geçirilmeli” sözlerini dile getirdi. TESK Genel Başkanı Palandöken, açıklamalarında yüzlerce farklı ürünün bir dükkanda satılmasının ticari ahlaka aykırı olduğunu ve artık esnafın, ticari hayatta haksızlıklar karşısında ayakta duracak halinin kalmadığını dile getirdi.

“2 Milyonu Aşkın Esnafımız Bu Yasayı Bekliyor”

Palandöken konuya ilişkin açıklamasında “Bir dükkan ve on binlerce şubede, onlarca esnafın işini yapan bu zincir marketlerin açılış, kapanış ve sattıkları ürünlere kural getirilmeli. Bu kuralları düzenleyen Perakende Yasası, Meclis’ten bir an önce çıkmalı. 2 milyonu aşkın esnafımız bu yasayı bekliyor.” sözlerini dile getirdi. Sözlerinin devamında Palandöken, herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirtti ve zincir marketlerde satılmaması gereken ürünlere de değindi.

Palandöken: Herkes Kendi İşini Yapmalı

Palandöken, herkesin kendi işini yapması gerektiğini vurguladı ve “Ekmeği, sigarayı bakkal ve fırın, kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci, sebze-meyveyi manav esnafı, eti-tavuğu kasap esnafı, hediyelik eşyayı züccaciye esnafı satmalı” sözlerini dile getirdi. Palandöken ayrıca zincir marketlerde satılmaması gereken ürünleri de “Tütün mamulü ve alkollü içki, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya, kırtasiye ürünler, züccaciye, hırdavat, oyuncak, tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, hediyelik eşya, oto yedek parça ve aksesuar, kesme çiçek, işlenmemiş et ürünler, deniz ürünleri, unlu mamul ve pastane ürünleri” olarak sıraladı. Palandöken, bir ürün satışında o ürün hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini de dile getirdi.