Editörün SeçtikleriGündem

Bilim Kurulu bunu nasıl düşünmedi! Türkiye’de koronavirüs kısıtlaması duyurusu yapıldı

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında PCR testiyle tarama zorunluluğu önceki gün kaldırılmış ve ardından yeni bir karar alınıp genelge yayımlanmıştı. Bunun ardından Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan karar hakkında değerlendirme yaparak “Bilimsel değil. Bu karar Omicron yayılsın binlerce kişi ölsün” dedi.

“YETERLİ DEĞİL”

Dün yayımlanan genelge ile açıklanan PCR testi kararından geri dönülerek, uçakla seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edileceği duyurulmuştu. Bu karara tepki gösteren Mehmet Ceyhan açıklamalarında “Kaçıncı defadır karar alıp değiştiriyorlar. Bilim Kurulu bu kararın sonucunu nasıl düşünemez aklım almıyor. Bu karar yeterli değil” ifadelerini kullandı.

SON DERECE YANLIŞ

Bakanlığın yeni uygulamasını Cumhuriyet’e gazetesine değerlendiren Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamalarında kararın yeterli olmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Öyle bir yanlış karar alındı ki bunu neticesinde virüs yayılımını bırakın uluslararası yaptırımlarla dahi karşı karşıya kalınabilirdi. Yüksek riskli ülke statüsüne getirilip uçuş yasaklarının gelmesi de an meselesi olurdu. Ancak yapılması gereken bir şey daha var, uçuşta aşısı olmayanlardan PCR testi istiyorsunuz. Ama parası olmayan vatandaşlar uçağa binemiyor. Ankara’dan otobüs, tren ile farklı şehirlere seyahat ediyor. Bu yolculuklarda PCR testi istenmemesi son derece yanlış. Burada da PCR testi istenmeli. Bu uygulama yürürlüğe konmadan Türkiye yüksek riskli ülkeler arasından çıkamaz”