Ekonomi

FED’in faiz kararı sonrasında dolar ve altın ne olur? Herkesi ters köşe yapan bomba açıklama geldi!

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım kararı, küresel piyasalarda yakından takip ediliyor. Uzmanlara göre Fed kanadından gelecek faiz artış kararları, küresel borsalarda beklenildiği kadar büyük bir kayıp yaratmayabilir. Kıdemli borsa yazarı Mark DeCambre, herkesi ters köşe yapan açıklamalarda bulunarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Özellikle Fed’in faiz artış döneminde ABD borsalarındaki yükselme sinyallerinin devam edeceğine vurgu yapan uzman, çarpıcı ifadeler kullandı.

Fed Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkiler?

Küresel piyasalar tamamen Fed’den 2022 yılı içinde gelecek faiz kararlarına odaklandı. ABD borsaları, muhtemel bir düzeltme karşısında savunmasız görünüyor. 2022 başından bu yana ABD tahvil faizleri hızla yükselirken, borsa yatırımcısı çöküş konusunda büyük endişeler yaşıyor. Bu süreçte kıdemli borsa yazarı Mark DeCambre, yeni yıldaki gidişata bakarak borsalarda çok fazla sinyalin olduğunu işaret etti.

ABD Merkez Bankası, 25 – 26 Ocak 2022 tarihinde para politikası toplantısı yaparak faiz konusunda önemli sinyaller verecek. Geçen hafta açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi sonrasında piyasalar Fed’den daha şahin bir para politikası uygulamasını bekliyor. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DeCambre, “Pandemi sürecindeki kolay para kazanma günleri geride kaldı. Gösterge faiz oranları yükseliyor ve tarihin en düşük seviyesindeki tahvil getirileri de bununla birlikte yükselecektir.” ifadelerini kullandı.

Faiz Artınca Borsalar Düşer Mi?

Tecrübeli borsa uzmanı Mark DeCambre, geçmiş yıllardaki verileri göz önünde bulundurarak, faiz artışı döneminde borsaların güçlü performans gösterdiğini ifade etti: “Aslına bakılırsa 1989’a kadar geriye gidildiğinde Dow Jones verilerine göre, faiz artışı dönemlerinde Dow Jones Endüstriyel Endeksi ortalama getirileri yaklaşık %55, S&P 500 için bu rakam %62,9 ve Nasdaq Kompizit’in sağladığı ortama pozitif getiri %102,7. FED’in faiz indirimleri de sürpriz olmayan bir biçimde güçlü getiriler sağlıyor. FED’in faiz indirimi dönemleri sırasında ortalamada Dow %23 artıyor, S&P 500 %21 kazanç sağlıyor ve Nasdaq %32 yükseliyor.” Ünlü ekonomist, Fed’in faiz artırım kararı ile borsalarda beklentinin aksine yükseliş sinyallerinin devam edebileceğini söylemesi yatırımcıların kafasını karıştırdı.