Ekonomi

Çinli otomotiv devi Türkiye oto piyasasını sarsacak! İkinci el araç fiyatlarını düşürecek hamle geliyor

Otomotiv sektöründe adından sık sık söz ettiren Çinli marka, Türkiye pazarına bomba gibi bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki ikinci el araç piyasasında adeta deprem yaratacak bir fiyatlandırma politikası takip eden Çinli markanın satışları patlama yapacak. Edinilen bilgilere göre 100 bin TL’nin altında otomobil sahibi olmak artık çok kolay hale gelecek. Çin’in otomotiv devi Türkiye pazarında sudan ucuz araç satmaya başlayınca ikinci el otomobil fiyatlarındaki yüksek fiyatlar da anında ortadan kalkacak.

Otomobil Fiyatlarında Büyük Değişim

Türkiye’de koronavirüs, küresel çip krizi ve dolar kurundaki hızlı yükseliş nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarındaki artış hız kazandı. Bu süreçte ülkeye giren sıfır kilometre araçların fiyatları her geçen gün artarken, her ay otomobil markalarının açıkladığı zamlı fiyat listeleri vatandaşları tedirgin ediyor. Bu süreçte yeni bir otomobil sahibi olmak isteyenler yüksek fiyatları nasıl karşılayacağını kara kara düşünürken sektördeki tüm dengeleri değiştirebilecek bir haber geldi. Bazı önde gelen otomobil firmaları giriş seviyesindeki modellerde piyasa fiyatlarını aşağıya çekerek satışları hareketlendirmek istese de 100 bin TL’nin atlında araç alma hayalini gerçekleştirecek hamle yurt dışından gelecek.

100 Bin TL Altında Otomobil Alınır Mı?

Türkiye’nin ticaret hacmini giderek artırması sonucu dolar kurunda daha stabil bir görünüm ortaya çıktı. Türkiye’de üretim yapmak isteyen pek çok otomotiv devi de işçi maliyetlerini göz önünde bulundurarak ülkeye yatırım yapmayı düşünüyor. Çin’in en büyük 4. otomobil üreticisi konumunda olan Changan, Türkiye’de üretim yapmak için nabız yoklamaya başladı. Changan markasının Avrupa ve Asya pazarında satışlarını artırmak için Mazda, Suzuki ve Hafei gibi markalarla önemli işbirlikleri dikkat çekiyor.

Changan Fabrikası Kurulacak Mı?

Satış rakamlarını her geçen gün artıran Changan otomobil markasının Türkiye’de fabrika kurma girişimleri sektörde heyecan yarattı. İddialara göre Changan Türkiye’de fabrika kurup otomobil üretimi için yatırımlarını ülkemize yaparsa lojistik masrafı da ortadan kalkacağı için 100 bin TL’nin altında sıfır araba satın almak mümkün olacak. Buna inanan milyonlarca insan 100 bin TL’nin altında sıfır kilometre araba satın almak için gün sayıyor.