Sağlık

Turkovac aşısı yan etkileri açıklandı!

Koronavirüs salgını hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken aşı yaptırmanın önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından acil kullanım onayı alınan Turkovac aşısının yan etkileri merak konusu oldu. Peki, Turkovac aşısının yan etkileri neler?

Konuya ilişkin herkesin merak ettiği açıklama Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara tarafından yapıldı. Kara, yaptığı açıklamasında Turkovac aşısı yan etki yapar mı? Sorusuna cevap verdi.

“OLUMLU OLDUĞUNU GÖRDÜK”

İkinci grup çalışmasında aşının yan etkilerinin ele alındığı ve çalışma sonucunda 3-4 bin insana ulaşılmasının hedeflendiğini belirten Kara, şunları söyledi:

“Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. TURKOVAC’ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük”

TURKOVAC AŞISI YAN ETKİSİ VAR MI?

Uzman isim açıklamasının devamında aşının üretim aşamasına yönelik çok sayıda test uygulandığının altını çizerek Turkovac aşısında ciddi denebilen herhangi bir yan etkinin görülmesini sözlerine ekledi.