Sağlık

Çok sayıda ilde kırmızı alarm verildi! Omicron’dan daha fazla!

Ülkemizde koronavirüsten sonra etkisini göstermeye başlayan Omicron salgınına ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Buna göre Doç. Dr. Ümit Savaşçı, yapmış olduğu açıklamasında çok sayıda ilimizde grip vakalarının Omicron’u geçtiğini duyurarak kırmızı alarm verildiğini belirtti. İşte son gelişmeler ve açıklamalar..

Konuya ilişkin açıklama Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Halk Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nün haftalık influenza raporuna göre yapıldı. Bazı illerdeki grip vakaları ülkemizde etkisini gösteren Omicron’u geçtiği belirtildi.

21 İLDE SON DURUM

Savaşçı, yaptığı açıklamasında “21 ilde çeşitli hastanelerde yatan ve ayakta tedavi gören hastaların örnekleri incelendi. Buna göre yatan hastalarda yüzde 21 grip, yüzde 43 RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs), yüzde 10,7 koronavirüs, ayaktan hastalarda yüzde 37 grip, yüzde 13,6 koronavirüs tespit edildi. İnfluenza vakaları Omicron’dan daha fazla rapor edilmiş” dedi.

GEÇEN YIL VAKALAR NEREDEYSE SIFIRA YAKINDI

Doç. Dr. Savaşçı, geçtiğimiz yıl influenza vakalarının neredeyse sıfıra yakın olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Bunda maske, mesafe ve hijyen konularına uyulması çok büyük etkendi. Ancak bu yıl, influenza vakalarında çok ciddi bir patlama var. Halk sağlığımız bize her hafta çalışma ve raporlarını aktarırlar. 21 ilde çeşitli hastanelerde yatan hastalar ve aile sağlığı merkezlerinden de incelemeler yapılır. Bunun neticesinde de influenza vakaları tüm incelenen örneklerde yüzde 21 oranında. Hatta bazı illerde Omicron’u geçmiş vaziyette”

MART’IN SONUNA KADAR GÖRÜRÜZ

Savaşçı, 3-9 Ocak tarihli ‘haftalık influenza sürveyans raporu’nda özellikle 21 ilde çeşitli hastanelerde hastaların örneklerinin incelendiğini söyleyerek, “Buna göre yatan hastalarda yüzde 21 grip, yüzde 10,7 koronavirüs, yüzde 43 RSV, yüzde 14 rinovirüs; ayaktan hastalarda yüzde 37 grip, yüzde 13,6 koronaviüs, yüzde 36 rinovirüs, yüzde 13,6 RSV tespit edildi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerine göre hastanede yatan özellikle 65 yaş üzeri hastalarda influenza sonrası zatürre vakaları ortaya çıkıyor. Ne yazık ki yoğun bakımda yatmak durumunda kalıyorlar. Mart’ın sonuna kadar influenza vakalarını görürüz. Grip aşısını yaptırmayanlar yaptırmaları gerekiyor” dedi.

VAKALARIN YARISI İSTANBUL’DA

Uzman isim, Omicron vakalarının yarısının İstanbul’da olduğunu hatırlatarak, “Ama diğer büyük şehirlerde eğitimin, kurumların, yoğun iş ortamının olduğu yerlerde influenza vakaları Omicron’dan daha fazla olarak rapor edilmiş. Dolayısıyla influenzaya da aslında çok dikkat etmemiz gerekiyor. O da damlacık yoluyla, yakın temasta bulaşıyor. İş yerlerinde, okullarda ortam havalandırılması, maske, hijyen, mesafe ve özellikle 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar mutlaka bu yıl da aşı yaptırmaları gerekiyor” açıklamasını yaptı.