Ekonomi

Şanlıurfa’daki Belediyeden Ekonomiye 1 Milyon Liralık Destek! Sıfır Atık Projesinde Rekor Kırdı

Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesince yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi Türkiye’nin gündemine oturdu. Geçen yıldan bu yana 369 ton kağıt, plastik, cam ve metal malzeme toplandığı öğrenilirken bu proje kapsamında ekonomiye rekor bir katkı yapıldı. Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi, yürüttüğü sıfır atık projesi kapsamında ekonomiye 1 milyon 93 bin 680 lira kazandırmayı başardı. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, sadece ulusal basında değil uluslararası basında da ses getiren bu proje hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Sıfır Atık Projesiyle Ekonomiye Büyük Katkı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından “Sıfır Atık” projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında pilot ilçe seçilen Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi, dikkat çekici bir başarıya imza attı. Haliliye Belediyesine 10 milyon lira değerinde geri dönüşüm araçları ve ekipmanları kazandırıldı.

Bunun ardından ilçenin farklı bölgelerine, okullarına ve kamu binalarına atık toplama kumbaraları yerleştirildi. Bunun yanı sıra vatandaşlar atıklarını getirip bu kutlara attığında karşılığında hediye alabileceği bir market kuruldu. Ayrıca atık malzemelerin atılması karşılığında kalem veren makineler de ilçedeki 10 farklı noktada konumlandırıldı.

Belediye Başkanı Projenin Detaylarını Anlattı

Tüm bu çalışmaların neticesinde ilçe genelinde 2021 yılında 246 ton kağıt, 56 ton plastik, 45 ton metal malzeme, 22 ton cam ile binlerce pil ve yüzlerce litre atık yağın geri dönüşümü sağlandı. Bu geri dönüşüm sayesinde ekonomiye 1 milyon 93 bin 680 TL’lik katkı yapılması rekor bir rakam olarak öne çıktı. Geri dönüştürülen atıklar sayesinde 4 bin 182 yetişkin ağacın kesilmesi ve 300 milyon litre suyun kirletilmesi engellenmiş oldu.

Projenin başarılı sonuçları hakkında açıklamalar yapan Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, vatandaşlarda çevre bilincinin oluşturulması ve kirliliğin engellenmesi noktasında büyük bir özveriyle çalıştıklarını söyledi. “Evlerinde kağıdını, plastiğini, atığını, toplayan kardeşlerimiz, bunu bizim marketlerimize getirip kilogramı nispetinde marketlerimizde deterjan veya buna benzeri ürünleri puan karşılığında alabiliyorlar.” diyen Canpolat, bu tür teşviklerin artacağını vurguladı.